Secretele istoriei

Primavara de la Praga – Negocierile cu sovieticii

Publicat: 05 ian. 2015
3

Primavara de la Praga (Limba ceha: Pražské jaro, Limba slovaca: Pražská jar) a fost o perioada de libertate politica din Cehoslovacia, care a inceput in primavara anului 1968, cand a venit la putere Alexander Dubček si a durat pana in 20 august, acelasi an, cand Uniunea Sovietica si aliatii sai din Pactul de la Varsovia (cu exceptia notabila a Romaniei) au invadat tara.

Leonid Brejnev si conducerea tarilor din Pactul de la Varsovia (cu exceptia Romaniei), erau ingrijorati din cauza reformelor lui Dubček, pe care le priveau ca actiuni ce slabeau pozitia Blocului Comunist in plin Razboi Rece.

Vezi si Primavara de la Praga – Reformele

Conducerea sovietica a incercat sa opreasca sau sa limiteze schimbarile din Cehoslovacia printr-o serie de negocieri. Discutii bilaterale au avut loc in iulie la Čierna nad Tisou, in apropierea granitei slovaco-sovietice. La discutii, Dubček a sustinut programul aripei reformiste a Partidului Comunist din Cehoslovacia, reafirmandu-si, in acelasi timp, adeziunea la Pactul de la Varsovia si COMECON. Conducerea Partidului Comunist Cehoslovac era, insa, impartita intre reformatori (Josef Smrkovský, Oldřich Černík si František Kriegel) care il sprijineau pe Dubček, si conservatori (Vasil Biľak, Drahomír Kolder si Oldřich Švestka) care au adoptat o pozitie anti-reforma.

Vezi si Dizolvarea Pactului de la Varsovia

Pe 3 august, reprezentantii statelor Uniunea Sovietica, RDG, Polonia, Ungaria, Bulgaria si Cehoslovacia s-au intalnit la Bratislava, unde au semnat Declaratia de la Bratislava. Aceasta reafirma atasamentul nemasurat fata de doctrina marxist-leninista si declara razboi impotriva ideologiei „burghezo-mosieresti” si a tuturor fortelor „antisocialiste”. Uniunea Sovietica si-a declarat intentia de a interveni in orice tara a Pactului de la Varsovia, daca se va stabili un sistem burghez multipartinic.

Politica Uniunii Sovietice de a cere guvernelor socialiste ale statelor-satelit sa isi subordoneze propriile interese nationale intereselor Blocului Comunist (prin actiuni militare, daca era necesar) a devenit cunoscuta sub numele de Doctrina Brejnev.
Adauga un comentariu