News Flash:

Primele 7 milioane Euro pentru caldura iesenilor

5 Mai 2006
1152 Vizualizari | 0 Comentarii
•Guvernul Elvetia a aprobat grantul (fonduri nerambursabile) in valoare de 7 milioane Euro necesar reabilitarii sistemului de termoficare in municipiul Iasi •La aceasta suma se adauga circa 20 milioane Euro care vor fi contractati de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si circa 4,4 milioane Euro, contributia SC CET Iasi SA, astfel incat in urmatorii ani investitiile in sistemul de termoficare vor depasi 31,4 milioane Euro

Guvernul Elvetiei s-a tinut de cuvant si a alocat fondurile nerambursabile in valoare de 7 milioane Euro, promise in urma cu aproape doi ani in vederea reabilitarii sistemului de termoficare din municipiul Iasi. Primarul Gheorghe Nichita a anuntat in mai multe randuri ca pentru prima etapa a reabilitarii sistemului de termoficare vor fi investiti circa 31,4 milioane Euro, din care 7 milioane Euro, promisi de Guvernul Elvetiei, 20 milioane Euro sub forma de imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - BERD si 4,4 milioane Euro contributia SC CET Iasi SA. Investitia planificata de municipalitate are ca obiectiv diminuarea cheltuielilor de productie prin reducerea pierderilor si implicit un pret al gigacaloriei cat mai mic astfel incat sa poata fi suportat de cetatean. Municipalitatea a urmat sfaturile unor experti, printre care si profesori la Universitatea Tehnica din Bucuresti, si a decis ca in prima faza a investitiei se va trece la reabilitarea retelelor secundare care leaga blocurile de locuinte de punctele termice. Ulterior se va trece la retelele primare, care se refera la reabilitarea celor cinci magistrale de distributie ale municipiului. "Daca in prezent pierderile din reteaua de distributie sunt de circa 30 la suta, dupa ce vor fi facute investitiile necesare vom putea diminua pierderile pana la 10-15 la suta. Un simplu calcul arata ca vom reduce pierderile cu cateva sute de miliarde intr-un singur an", a declarat Dorin Ivana, directorul SC CET Iasi SA. Planul integral de reabilitare a sistemului de termoficare al municipiului presupune insa o investitie mult mai mare de circa 100 de milioane Euro. Expertii au propus in urma unui studiu realizat la inceputul anului 2004 mai multe variante de reabilitare integrala a sistemului. Astfel, una dintre variante se refera la amenajarea unei centrale termice pe baza de gaze naturale undeva in zona Alexandru cel Bun. O alta varianta se refera la amplasarea unor microcentrale in toate cartierele municipiului. Municipalitatea nu a luat insa decizia finala in acest sens, deoarece nu au fost identificate si fondurile care ar putea duce la desavarsirea planurilor de reabilitare.
Constantin MAZILU
Cristian ALBU

Lucrarile pentru anul 2006

Lucrarile planificate pentru anul 2006 ar fi trebuit sa inceapa in luna martie, dar au intarziat din diverse motive. Echipele vor trece la treaba abia in luna iunie, astfel incat nu se stie daca lucrarile aferente anului 2006 vor fi finalizate pana la 1 ianuarie 2007. In prima faza, in anul 2006 vor fi reabilitate un numar de 28 de puncte termice: punctele termice nr. 1, 2, 3, 4, 5, 7 din Socola, punctele 1, 2, 101 din Tudor Vladimirescu, punctele termice 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 din Alexandru cel Bun si punctele termice 10,13, 14, 15, 16 din Dacia. De asemenea, vor fi modernizate retelele de distributie din cartierul Cantemir. Vor fi montate module termice in cartierul Cantemir, la blocul 651 din Nicolina, la blocurile 530, 547, 5485, 549 din Pacurari.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013995 (s)