National

Primele cazuri de infectie cu virusul West Nile din acest an din Romania. In ce judete au fost inregistrate

Publicat: 26 iul. 2018
1

Au fost inregistrate primele cazuri de infectie cu virusul West Nile din acest an.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, cinci romani au fost diagnosticati cu meningite sau meningo-encefalite cu virus West Nile. Doi dintre ei sunt din Dolj si cate unul din Iasi, Braila si Olt.

Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea.

80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care aveti febra ridicata si va doare capul foarte tare, prezentati-va de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical.

Evitati expunerea la tantari, purtati imbracaminte cu maneca lunga si pantaloni lungi si montati plase de protectie la ferestre ca sa impiedicati patrunderea tantarilor in casa.

Iata comunicatul Ministerului Sanatatii:

Ministerul Sanatatii anunta ca toate cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate si inregistrate in Romania, sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, de la inceputul supravegherii, in data de 2 mai 2018 si pana in prezent au fost inregistrate 5 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile ( 2 in Dolj si cate un caz in Iasi, Braila si Olt), si niciun deces.

Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea.

80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care identificati semnele si simptomele de mai jos, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii va recomanda sa va prezentati de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical.

  • febra ridicata
  • durere de cap intensa

In cazurile severe, apar si simptome neurologice:

  • rigiditate a gatului
  • varsaturi
  • eruptii cutanate pe piept
  • sensibilitate crescuta la lumina
  • convulsii
  • frisoane
  • oboseala cronica
  • slabiciune musculara

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei mai multe masuri de protectie:

– evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;

– evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.)

– utilizarea substantelor chimice repelente de tantari;

– asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor;

– indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.

Comentarii
Adauga un comentariu