International

Primele cazuri Deltacron raportate în Brazilia. Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Publicat: 16 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primele cazuri Deltacron raportate în Brazilia. Ministrul Sănătății a făcut anunțul
Potrivit ministrului Queiroga, "este o variantă de importanţă care necesită supraveghere", dar care nu trebuie să genereze nelinişte sau temeri

Marcelo Queiroga, ministrul Sănătăţii din Brazilia, a confirmat marţi, 15 martie, că ţara sa a înregistrat primele două cazuri cu noua variantă a coronavirusului cunoscută ca Deltacron, rezultată din fuziunea tulpinelor Delta şi Omicron.

Ministrul Queiroga a declarat jurnaliştilor că ambele cazuri de Deltacron s-au înregistrat în nordul ţării, în statele amazoniene Pará şi Amapá, de la graniţa cu Surinam şi Guayana Franceză.

ministrul sanatatii brazilian, Marcelo Queiroga
Ministrul sănătăţii a mai precizat că apariţia acestei noi mutaţii a coronavirusului trebuie să conducă la o mai mare conştientizare a necesităţii vaccinării

Cazuri Deltacron raportate în Brazilia

Au fost raportate primele cazuri a noii variante a Covid-19 în Brazilia. Deşi nu a spus că ar fi vorba despre nişte cazuri grave, ministrul Queiroga a corelat indirect această apropiere de frontieră cu contagierile şi a precizat că această variantă, denumită deja de cercetători Deltacron, „este deja prezentă în Franţa şi în alte ţări din Europa”.

Potrivit ministrului, „este o variantă de importanţă care necesită supraveghere”, dar care nu trebuie să genereze nelinişte sau temeri, având în vedere că „autorităţile sanitare au fost avertizate” şi vor adopta măsurile necesare în cazul în care situaţia se agravează.

Ministrul sănătăţii a mai precizat că apariţia acestei noi mutaţii a coronavirusului trebuie să conducă la o mai mare conştientizare a necesităţii vaccinării, astfel încât toate persoanele să-şi completeze schema de imunizare.

Până acum, potrivit datelor oficiale, 84% dintre cei 213 milioane de brazilieni s-au vaccinat cu cel puţin o doză, iar 74% au primit ambele doze de vaccin. Având în vedere că numai în ultimele 24 de ore au fost raportate 171 de decese şi 11.827 de contagieri, Brazilia este una dintre ţările cele mai afectate de pandemie din lume cu 655.249 de decese şi 29,3 milioane de cazuri în total.

După o scădere puternică a incidenţei, în ultimele trei săptămâni, majoritatea oraşelor braziliene au renunţat complet la restricţii şi au eliminat uzul obligatoriu al măştilor în exterior, o măsură la care Rio de Janeiro a renunţat şi în spaţiile interioare.

fiole testare coronavirus, deltacron, analize
Până acum, potrivit datelor oficiale, 84% dintre cei 213 milioane de brazilieni s-au vaccinat cu cel puţin o doză, iar 74% au primit ambele doze de vaccin

Deltacron, mutație a COVID-19 dintre Delta și Omicron

Deltacron a fost menționat pentru prima dată de doctorul Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice și șef al laboratorului de biotehnologie și virologie moleculară de la Universitatea din Cipru, care a numit tulpina din cauza asemănării semnăturii genetice cu Omicron și Delta.

Kostrikis a raportat 25 de cazuri ale mutației, menționând la acel moment că era prea devreme pentru a spune dacă au existat mai multe cazuri de Deltacron sau care ar putea fi impactul său potențial. Aceste date au fost trimise către baza de date internațională GISAID, care a început să urmărească modificările virusului.

Deși este posibil ca variantele de coronavirus să-și „recombine” genomul pentru a forma noi tulpini, inițial, experții în sănătate pun la îndoială descoperirile lui Kostrikis, în schimb presupun că noua variantă este mai probabil o eroare de laborator.

Dr. Krutika Kuppalli , liderul echipei tehnice a COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a postat pe Twitter că „nu există așa ceva ca #Deltacron”, spunând că este „un artefact de secvențiere probabil”, ceea ce explică ea înseamnă contaminarea în laborator a fragmentelor Omicron într-un Exemplar Delta.

Cu toate acestea, precizăm că Ministrul brazilian al Sănătății, Marcelo Queiroga, că țara sa a înregistrat primele două cazuri cu noua variantă a coronavirusului cunoscută ca Deltacron.

Adauga un comentariu