National

Primele EFECTE ale crizei din CRIMEEA: LEUL se depreciaza, petrolul SE SCUMPESTE

Publicat: 03 mart. 2014
1

Criza din Crimeea isi lasa amprenta asupra economiilor din regiunea Europei de Est. Moneda nationala s-a depreciat dupa primele transferuri de luni, iar cursul a urcat spre 4,52 lei/euro, pierderea leului fiind inferioara celor afisate de valutele din regiune, din cauza crizei din Ucraina, potrivit dealerilor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,5169 lei/euro pentru ziua de luni, 3 martie, in urcare cu 3,9 bani fata de cursul anuntat vineri, cand EURO era cotat la 4,4995 lei.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, acesta urcand la un curs de 3,2776 lei/dolar.

Citeste si: Conflictul din Crimeea PREVESTIT acum 3 ani. Parapsihologii spun ca INCEPE Al Treilea

Pietele financiare au ignorat in mare masura situatia din Ucraina pana in prezent, insa criza a escaladat semnificativ sambata, cand presedintele rus Vladimir Putin a cerut si primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe in Ucraina, scrie zf.ro.

Bursa de la Bucuresti a deschis prima sedinta de tranzactionare a lunii martie cu scaderi puternice pe toata linia, in conditiile in care conflictul din Ucraina i-a speriat pe investitorii din Europa. Indicele BET pierdea 2,5% dupa prima jumatate de ora de tranzactionare, in conditiile in care si bursa din Germania avea o scadere similara la ora 10:30 (ora Bucurestiului).

Citeste si: Seful Fortelor Navale din Crimeea, acuzat de tradare

Aceasta este cea mai puternica scadere de pe bursa locala din ultimele luni si toate cele mai tranzactionate 20 de actiuni aveau corectii de peste 1%.

Preturile petrolului si gazelor naturale au crescut luni dimineata cu 2% pe bursele internationale, investitorii acuzand posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comertului cu resurse energetice, potrivit Bloomberg.

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a crescut luni dimineata la Londra cu 2%, la 111,2 dolari pe baril.

Comentarii
Adauga un comentariu