Actualitate

Primele imagini video cu Eminescu si Creanga la Iasi! Acest film cutremura literatura romaneasca – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 22 sept. 2014

@ Reporterii BZI au intrat in posesia primelor imagini video cu poetul Mihai Eminescu si Ion Creanga @ Este vorba despre imagini unice cu cei doi scriitori, prezentati alaturi de Veronica Micle @ Fabulos este ca totul tine de realizarea unui film documentar, care dateaza de acum un secol @ Iesenii au ocazia sa afle mai multe despre acestea in cadrul unui eveniment, organizat incepand de maine, la Iasi

Date valoroase despre marele poet Mihai Eminescu ies la iveala. Ele ofera informatii inedite despre acesta, cat si despre Veronica Micle sau Ion Creanga. Chiar in aceasta perioada, un colectionar bucurestean a venit la Iasi pentru a expune in fata publicului un obiect foarte rar , care-i are in prim-plan pe cei trei.

Citeste si: Secretele Bibliotecii UMF: O poveste de amor si multe carti – VIDEO – FOTO

In total, din cate cunoastem noi, la acel moment au fost realizate doar patru sau cinci asemenea afise. Eu l-am gasit, in anul 1980, printre ruinele caselor daramate in Bucuresti pentru a se construi Casa Poporului. Eu faceam armata pe atunci la Ploiesti si in permisie veneam acasa si cautam sa vad ceea ce a mai ramas in urma acestor demolari. Atunci am gasit acest afis pe care l-am pastrat. Acum, am venit la Iasi pentru a-l expune la Muzeul Literaturii, pana pe 15 octombrie. El este legat de un moment important realizat in anul 1914, tocmai cand a fost realizat si un film despre Mihai Eminescu, Ion Creanga si Veronica Micle. El are o valoare speciala, cineva oferindu-mi si chiar o mie de euro pe el. Totusi, ideea mea nu este de a-l vinde, ci de a-l expune cat mai mult pentru a fi vazut de catre public „, a povestit Cristian Dumitru, colectionar.

Documentarul avea 1500 metri de pelicula

Pe de alta parte, de precizat ca alte doar doua exemplare cu acest afis se afla in posesia Arhivelor Nationale Iasi si a Muzeului de Arta din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM). Totul se leaga de filmul documentar romanesc intitulat „Eminescu-Veronica-Creanga”, produs în 1914 de catre filiala din Bucuresti a Casei Pathé. Regia a fost semnata de catre Octav Minar. El a fost prezentat pentru prima oara pe 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român din capitala. Materialul infatiseaza documente, fotografii si imagini din locurile în care au trait sau prin care au trecut Eminescu, Micle si Creanga.

Citeste si: Toti copiii trebuie sa mearga aici! Comoara senzationala adusa de un colectionar – GALERIE FOTO, VIDEO

Din cei circa 1500 de metri de pelicula, cât avea initial documentarul, la ANF se mai pastreaza doar o copie de 570 de metri a materialului filmat, si o alta de 650 de metri (cam 20 de minute), care contine si inserturi. Filmarile sunt din vara anului 1914 la manastirile Agapia, Neamt si Varatec, la Ipotesti, Iasi, Bucuresti, Humulesti, Târgu Neamt si in alte locuri. Aceste imagini au fost completate cu documente si fotografii ale protagonistilor, rudelor si cunoscutilor acestora, precum si a altor locuri de care s-a legat numele lor„, se arata in datele oficiale despre aceasta creatie.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTOloading...

Comentarii
Adauga un comentariu