Scriitori

Primele poeme ale lui Almeida Garrett

Publicat: 07 ian. 2015
3

João Baptista da Silva Leitão de Almeida Garrett (n. 4 februarie, 1799, Porto — 9 decembrie, 1854, Lisabona) a fost un poet romantic portughez, romancier, dramaturg dar si un politician liberal si mason

Vezi si Relatia Miteei Kremnitz cu Eminescu

Cele doua poeme narative ale lui Garret sunt scrise sub impresiile exilului, dar stau sub semnul scolii arcadiene. Este vorba de Camões (1825), cu care marcheaza inceputul romantismului portughez, si Dona Branca (1826). In primul poem, eroul hoinareste pe strazile Lisabonei, coplesit de dorul iubitei moarte, de nedreptatea regelui care nu-i recompensa poemul; stirea fatala a dezastrului de la Alcácer Quibir vine sa puna capat acestei vieti fara rost, moartea poetului identificandu-se ce cea a patriei. Poemul urmeaza foarte indeaproape Lusiadele ca si compozitie si limbaj.

Vezi si Vincentiu Babes, unul din membrii fondatori ai Academiei Romane

Desi scrisa in versuri albe, Dona Branca are un caracter diferit: povestind amorurile unei infante portugheze cu un print maur care lupta sub zidurile cetatii Silves, Garret se vrea inspirat de evul mediu, cu pitorescul sau, cu credintele sale in magi si vrajitori, prin acea tentativa deliberata de a introduce in Portugalia aspectul folcloric si medieval al romantismului englez si german si mai ales prin inlocuirea mitologiei grecesti si roamane cu o presupusa mitologie nationala si populara.

Aceste poeme n-au exercitat o influenta imediata. Ele reprezinta trecerea de la arcadism la romantism.

Adauga un comentariu