Mama si copilul

Primele semne ale avortului spontan

Publicat: 06 apr. 2019

In cazul unei sarcini nediagnosticate, avortul spontan poate fi usor confundat cu sangerarile menstruale. Cum il deosebim, care sunt semnele avortului spontan si ce trebuie facut daca ne-am confruntat cu aceasta problema. Avortul spontan inseamna pierderea spontana a unei sarcini (adica fara interventie medicala) inainte de 20 de saptamani de gestatie sau, conform OMS, pierderea unui fat cu o greutate sub 500 de grame. Incidenta in populatie este de 15% din sarcinile diagnosticate, insa incidenta reala este mult mai mare, pentru ca apar si avorturile menstruale la varsta de sarcina foarte mica, pacienta nestiind practic ca este insarcinata.

Majoritatea cazurilor de avort spontan in trimestrul intai sunt datorate anomaliilor cromozomiale. Alte cauze posibile sunt infectiile, factorii nocivi de mediu, anomalii uterine, boli materne preexistente sarcinii cum ar fi: diabetul zaharat necontrolat, boli renale, boli tiroidiene, boli autoimune. De asemenea, stilul de viata poate sa influenteze sis a creasca riscul de pierdere de sarcina. Ne referim aici la fuat excesiv, cconsum de lcool, consum de droguri. Totusi exista foarte multe cazuri de avort spontan idiopatic, adica nu putem sa identificam niciun agent cauzator.

In cazul unei sarcini diagnosticate, semnele care pot sa duca cu gandul ca ar fi ceva in neregula cu sarcina sunt sangerarile, nu exista menstruatie peste sarcina, este ceva anormal. De asemenea, dureri pelvine si crampe.
Daca este o sarcina nediagnosticata este putin mai greu sa ne dam seama. Daca aceasta sangerare apare la distanta fata de ziua cand ar fi trebuit sa vina menstruatia, daca asociaza dureri pelvine destul de mari si expulzeaza cheaguri, atunci pot fi probleme si trebuie mers la medicul ginecolog. Daca apare unul dintre semnele mentionate, trebuie mers la medical ginecolog. Daca sarcina este diagnosticata, atitudinea este de obicei observationala si se poate da un tratament medicamentos simptomatic. Persoanele care au suferit un avort spontan, trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, sa evite fumatul, factorii nocivi de mediu si sa tina o dieta cat mai echilibrata.loading...

Adauga un comentariu