News Flash:

Primii DJ si maestri de ceremonii cu patalama

10 August 2009
3577 Vizualizari | 1 Comentarii
Irina Ioana Rusu
• In ultimii ani, peste 40 mii de ieseni au trecut pragul firmelor de formare profesionala, dintre care aproape 15 mii numai in cursul anului 2008 • Piata s-a dezvoltat atat de tare, incat aici au aparut si cursuri unice in Romania • Astfel, la Iasi au aparut in acest an primii 12 DJ (disk - jockey - n.r.) cu diploma, maestri de ceremonii sau pedagogi de recuperare pentru copii autisti • Iesenii care doresc sa faca astfel de cursuri si doresc sa nu fie tepuiti trebuie sa verifice daca firma la care fac cursurile si chiar cursurile in sine sunt autorizate

In ultimii ani, peste 40 mii de ieseni au trecut pragul firmelor de formare profesionala, dintre care aproape 15 mii numai in cursul anului 2008. Firmele de formare profesionala au format o adevarata industrie, judetul Iasi devenind al treilea centru de formare profesionala dupa Bucuresti si Cluj. Piata s-a dezvoltat atat de tare, incat aici au aparut si cursuri unice in Romania. Astfel, la Iasi au aparut in acest an primii 12 DJ (disk - jockey - n.r.) cu diploma, maestri de ceremonii sau pedagogi de recuperare pentru copii autisti. "La momentul autorizarii, la Iasi erau autorizate cursuri de formare profesionala unice in tara, precum cele de disk jockey, maestru de ceremonii sau pedagogi de recuperare pentru copii autisti. In ceea ce priveste ultima categorie, cursurile au devenit foarte cautate si trebuiau sa fie organizate si la Galati sau Timisoara. In ultimii ani, numarul furnizorilor de formare profesionala a crescut foarte mult. Suntem primii pe Moldova. De exemplu, daca in 2008 au fost acreditati 12 noi furnizori de formare profesionala, numai de la inceputul anului 2009 pana in prezent au fost acreditati 19. La momentul de fata sunt circa 113 de astfel de furnizori", a explicat Irina Ioana Rusu, consilier juridic la Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Iasi, cea care asigura totodata si secretariatul tehnic al Comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor. In ceea ce priveste numarul cursurilor autorizate, numai in acest an, numarul acestora a trecut de 500. Cele mai cautate, atat din punctul de vedere al autorizarii cat si al iesenilor care au dorit sa participe la aceste cursuri, se detaseaza de departe cursurile pentru agenti de paza si ordine, ospatar, vanzator, frizer - coafor.

Firmele autorizate

Iesenii care doresc sa faca astfel de cursuri si doresc sa nu fie tepuiti trebuie sa verifice daca firma la care fac cursurile este autorizata. Mai mult, trebuie sa verifice si daca cursul in sine este autorizat. "Nu trebuie verificata numai firma, ci si cursul. Se poate intampla ca firma sa aiba autorizare, dar respectivul curs nu. Cei care doresc sa faca astfel de cursuri trebuie sa sune la Directia de Munca, la secretariatul tehnic si sa vada daca firma si cursul la care doresc sa participe au autorizatie", a explicat Irina Ioana Rusu. Formatorii care tin cursurile trebuie sa aiba studii superioare in domeniul pe care il predau sau sa fi urmat cursuri de specialitate la alti furnizori de formare profesionala. Diplomele care se acorda iesenilor care au participat la cursurile unor firme autorizare sunt valabile toata viata si sunt recunoscute in Uniunea Europeana. "Documentele de studiu cu regim special au o serie si un numar unic si au antetele Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei. Acestea ofera competente profesionale care sunt valabile toata viata. Noi obtinem certificatele de la Ministerul Muncii, iar daca sunt apostilate, sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene. De asemenea trebuie sa fie trecute in carnetele de munca, la rubrica speciala de formare profesionala", a mai explicat specialistul in formare profesionala din cadrul Directiei de Munca Iasi. Firmele sunt monitorizate la randul lor de catre o serie de specialisti. In judetul Iasi sunt circa 120 de specialisti, dar nu toti sunt activi care verifica furnizorii de formare profesionala. Iesenii sunt sfatuiti sa verifice daca firmele sunt sau nu autorizate pentru ca, in cazul in care nu sunt in legalitate, cursurile si diplomele primite nu le folosesc la nimic.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

firmele autorizate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

mara  | #76711
sunt valabilesi diplomele eliberate de dl simirad?[maestru de ceremonii]unor persoane ce nu aveau terminat nici liceul?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2875 (s) | 22 queries | Mysql time :0.162791 (s)