Local

Primii pacienți la spitalul mobil de la Lețcani. Doar jumătate dintre paturile ATI, pentru bolnavii de COVID-19, sunt funcționale la unitatea de la marginea Iașului

Publicat: 17 oct. 2020
Primii pacienți au fost internați la spitalul mobil de la Lețcani, cadrele medicale având o problemă cu paturile ATI pentru bolnavii de COVID-19
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Autoritățile județene au deschis ieri, 16 octombrie 2020, spitalul mobil de la Lețcani pentru pacienții de COVID-19. La unitatea aflată la marginea Iașului a fost prezent și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Spitalul poate primi doar o parte a pacienților cu forme ușoare și medii. Paturile de la Terapie Intensivă funcționeză doar pe jumătate din capacitate, stațiile de oxigen nefiind încă testate

Ieri, 16 octombrie 2020, au fost internate primele paciente cu COVID-19 la spitalul mobil de la Lețcani. Două femei în vârstă au fost primele persoane confirmate cu coronavirus care au fost internate la secția exterioară a Spitalului de Boli Infecțioase de la marginea municipiului Iași. Ieri, conducerea Spitalului „Sf. Parascheva” Iași a prezentat ultimele detalii legate de funcționarea unității medicale.

„Astăzi (16 octombrie 2020) avem gardă pregătită, iar primii pacienți vor veni la spitalul mobil de la Lețcani. Nu există în momentul de față niciun loc la secția de confirmați la Spitalul de Boli Infecțioase. Avem pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmați cu forme ușoare și forme medii. Am pregătit și 24 de paturi de ATI. În această zonă de Terapie Intesivă încă așteptăm proba de funcționare a stațiilor de oxigen. Ele merg de ceva timp, dar trebuie să vedem dacă rezistă”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Ultimele avize emise la spitalul mobil de la Lețcani. Peste 20 de cadre medicale au fost detașate

Spitalul mobil de la Lețcani va funcționa într-o primă etapă cu circa 20 de cadre medicale detașate de la Boli Infecțioase. Ulterior, după ce se vor parcurge toate etapele de încadrare, la spital vor lucra mai mulți medici.

„Autorizațiile pentru apă și mediu au fost emise. Am finalizat contractul cu Casa de Sănătate pe această secție exterioară. Avem asistente și infirmiere de la Spitalul de Boli Infecțioase. E vorba de peste 20 de persoane care lucrează aici. Terminăm procedura de angajare și vom avea parte de cadre noi. Vorbim de zona de confirmați și în funcție de cereri. Avem 70 de paturi la dispoziție și cele 24 de paturi ATI care pot fi extinse” , a mai spus managerul de la Boli Infecțioase.

Ministrul Sănătății, în vizită la spitalul mobil de la Lețcani

Tot ieri, la spitalul mobil a fost prezent și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. În ultimele luni, acest spital a bătut pasul pe loc fără a avea toate avizele necesare de funcționare.

„A fost o săptămână de discuții și evaluări în teren. Am revenit la Iași pentru a vedea dacă termenul avansat de 16 octombrie este fezabil. Personal este, paturi sunt. Se operaționalizeză primele 30 de paturi. Spitalul a fost achiziționat ca un spital de campanie ROL-3, dar ne adaptăm la patologia SARS-COV-2, iar aceste paturi nu mai pot fi la fel ca număr. Vor fi astfel doar 150. Vom operaționaliza 48 de paturi ATI, într-o primă fază fiind doar 24. Este o condiție ca să avem oxigen medical suficient, în zilele următoare acesta urmând a fi adus la capacitate maximă”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Comentarii
  • De ce atâtea îndoieli, cu oxigenul ? Păi, să înțeleg că îl fabrică la fața locului ? Înseamnă că au fabrică de aer lichefiat, pe care îl distilează fracționat, scoțând oxigenul din el. O altă cale de fabricație ar fi electroliza apei, însă, din câte am auzit, tehnica asta nu se prea folosește. În tot cazul, o fabrică de oxigen lichid, căzută pe mâna unui cap de oaie, poate fi un super… bum-bum. În fine, vom constata personal, pe cale… auditivă.

Adauga un comentariu