WoW!

Primul ajutor în caz de înţepătură de albină. Ce ai de făcut

Publicat: 03 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul ajutor în caz de înţepătură de albină. Ce ai de făcut
Înțepătura de albină sau de viespe poate fi fatală pentru unele persoane

Sezonul estival vine nu doar cu zile frumoase, drumeţii la munte ori scăldat în mare. Deopotrivă vine şi cu căpuşe sub piele, înţepături de insecte şi ţânţari enervanţi. În multe cazuri, totul trece de la sine. Sunt însă persoane cu alergie, care nu ştiu că sunt alergice, şi pentru care totul e o chestiune de minute. Tocmai de aceea am adunat mai jos informaţii despre primul ajutor în caz de înţepătură de albină sau viespe.

Multe persoane au stupi, pe care îi duc vară pe câmp. Uneori îi mută din loc în loc. Conform regulilor, stupii nu trebuie plasaţi în vecinătatea directă a locuinţelor. Albinele însă zboară şi ajung peste tot. Atât ele, cât şi viespile înţeapă şi atacă atunci când se simt în primejdie. Veninul din ele poate ridica probleme serioase de sănătate unor persoane. De aceea e bine să ştim măsurile de prim ajutor care se pot aplica în caz de înţepătură de albină sau viespe.

Ce faci dacă te-a înţepat albina?

O simplă înţepătură duce la umflarea pielii şi provoacă durere locală. În majoritatea cazurilor, înţepăturile se pot trata la domiciliu. Ce ai de făcut? În primul rând, îndepărtează acul insectei, prezent încă în tegument. Ai grijă însă să nu foloseşti penseta. Mai degrabă utilizează un disc demachiant sau un card. Penseta poate străpunge sacul cu venin şi tocmai acest lucru trebuie evitat. Apoi spală locul cu apă rece şi săpun. Apa rece împiedică absorbţia veninului şi diminuează şi inflamaţia. Aplică apoi comprese reci. Spre final pune locul problemă cu puţină miere de albine. Aceasta are proprietăţi de calmare a durerii şi de vindecare rapidă.

Alte remedii naturiste pentru a trata înţepătura de albină:

  • praful de copt. Dizolvă-l cu puţină apă, ca să obţii o pastă. Aplic-o pe locul umflat. Reduce mâncărimea, inflamaţia şi neutralizează veninul;
  • aspirină umedă;
  • creme şi loţiuni ce conţin calamină;
  • pătrunjel. Freacă zona, timp de câteva minute, cu frunze de pătrunjel;
  • oţet. Pune compresa cu oţet pentru minim 15 minute;
  • pelin. Freaca inflamația cu câteva frunze de pelin. Această plantă tratează nu doar hemoroizii, ci și afecțiunile digestive și înțepăturile de insecte;
  • freacă locul problemă cu ceapă sau noroi, exact ca străbunicii noști.

În cazul în care simptomele se agravează, este necesară administrarea unei doze de adrenalină. Astfel, se împiedică şocul anafilactic. Simptomele ce anunţă şocul anafilactic sunt:

Cum se previne înţepătura de viespe sau de albină?

Nu întotdeauna este posibil. Totuşi, respectă următoarele lucruri:

  • evită să te plimbi prin iarbă în picioarele goale;
  • foloseşte pantaloni lungi când mergi prin pădure ori la treburile câmpului;
  • acoperă întotdeauna mâncarea şi băutura cu folie alimentară ori cu capace;
  • nu folosi produse de igienă cu miros puternic;
  • evită hainele colorate. Optează mai degrabă pentru cele albe ori gri deschis;
  • evită zonele dimprejurul ghenelor de gunoi;
  • poartă tot timpul cu tine un stilou preumplut cu adrenalină. Pentru aceasta totuși trebuie să mergi la medicul de familie. De ce? Pentru că ai nevoie de rețetă de la medic. Altfel nu poți cumpăra doza de adrenalină, adică la liber.

Iată, așadar, care sunt măsurile de prim-ajutor în caz de înțepătură de albine. Ține-le minte, pentru că niciodată nu știi când vei avea nevoie de ele.

Adauga un comentariu