Stiri medicale

Primul barbat cu o afectiune grava a sangelui care a fost vindecat prin intermediul unei noi tehnici

Publicat: 27 mart. 2017
7
Prin utilizarea unei tehnici care nu implica doze mari de chimioterapie si radiatii in timpul pregatirii pentru transplantul cu celule stem, expertii au inregistrat primul pacient vindecat de anemie diseritropoietica congenitala.
Anemia diseritropoietica congenitala (ADC) este o afectiune rara a sangelui care nu permite producerea unui numar suficient de celule rosii, provocand degradarea organelor si moartea precoce. Noua metoda de transplant este unica, doarece permite ca celulele donatorului sa preia treptat maduva osoasa a pacientului, fara a fi necesara utilizarea substantelor toxice pentru eliminarea celulelor vechi ale pacientului inainte de interventie. 
Medicul Damiano Rondelli din cadrul Universitatii din Illinois, Chicago, afirma ca acest protocol poate fi utilizat chiar si pe pacientii cu un istoric indelungat al bolii si cu organe degradate, doarece tehnica implica utilizarea minima a chimioterapiei. ,,Procedura ofera adultilor optiunea unui transplant de celule stem, care nu era anterior disponibila,” afirma Rondelli, informeaza descopera.ro, care citeaza Science Daily. 
Timp de 30 de ani, David Levy a realizat transfuzii de sange pentru a se asigura ca organele si tesutul primes suficient oxigen. La varsta de 24 de ani durerile lui Levy l-au fortat sa renunte la studii. ,,Urmatorii ani i-am petrecut facand nimic, nu munceam, nu mergeam la scoala, nu am avut niciun contact social, deoarce ma puteam concentra doar asupra durerii,” a declarat Levy. Din cauza intolerantei la chimioterapie si radiatii a lui Levy, mai multe institutii nu au acceptat sa realizeze transplantul. UI Health a acceptat sa realizeze operatia cu ajutorul unei noi tehnici in 2014.
Adauga un comentariu