Eveniment-Social

Primul caz a fost identificat! Medicii ieseni avertizeaza ca aceasta este perioada propice aparitiei botulismului

Publicat: 10 dec. 2015
1

Miercuri, 9 decembrie, un barbat a fost transportat de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase Sf. Parascheva” din Iasi, prezentand simptome severe de botulism. Dupa controalele amanuntite la care a fost supus, barbatul, originar din judetul Suceava, a fost diagnosticat cu aceasta afectiune. Initial, acesta a fost internat in spitalul din Campulung Moldovenesc, pentru o toxiinfectie alimentara, insa starea de sanatate s-a agravat, avand fenomene de paralizie de nerv cranian.

„Afectiunea a debutat tipic, cu tulburari de deglutitie, uscarea mucoaselor oculare si bucale, caderea pleoapelor. Starea este stabila, prognosticul e bun. Pacientul a fost internat ieri (miercuri – n.r.) si a primit tratamentul corespunzator”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, medic primar infectionist in cadrul spitalului mentionat. Serul antibotulinic i-a fost administrat in scop curativ pacientului, imediat de la confirmarea suspiciunii, iar acum este sub monitorizarea medicilor specialisti.

Citeste si: Este cel mai cautat medicament. Acesta nu se mai gaseste nici in farmacii

„El a declarat ca a mancat o conserva de fasole, dar nu ar fi concludent. Consumul de peste, carne, carnati poate duce la aparitia unei astfel de afectiuni de cele mai multe ori. El este muncitor la padure, iar unii oamenii mai tin mancarea in conditii necorespunzatoare. In ultima perioada, toate cazurile de botulism au fost de la consumul de peste. Si daca e sa ne gandim, nu pestele in sine, cat modul de preparare sau conservare. Sau mai e si de la mancare alterata”, a adaugat si dr. Danut Teodor, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi. In urma cu doar doua luni, un alt caz de botulism a fost identificat la acest spital, unde o pacienta a ajuns dupa ce a consumat carne de porc, preparata si conservata de la Craciunul trecut. In lunile care au trecut pana in septembrie, cand tanara a consumat carnea, s-a dezvoltat bacteria si astfel a ajuns la spital. Medicii infectionisti atrag atentia in perioada sarbatorilor, pentru ca in timpul postului, multe persoane consuma conserve de peste, zacusca sau alte alimente conservate in conditii de anaerobioza (lipsa oxigenului din aer- n.r.) stricta, mediu ce favorizeaza toxina botulinica.





Adauga un comentariu