Secretele istoriei

Primul drum din Capitala pavat cu piatra de rau

Publicat: 29 ian. 2015
3

Unul dintre cele mai importante artere din Bucurestiul de odinioara, care si astazi apare ca o strada de importanta deosebita este Calea Mosilor, sau cum se numea pe vremuri – Podul Targului de Afara.

Calea Mosilor incepea din zona Curtii Domnesti, cunoscuta si ca Piata Sf. Anton si facea legatura cu targul de afara, asa cum ii zice si denumirea – adica targul de animale sau oborul de animale care trebuia sa fie fixat in afara orasului, dincolo de bariera sa. Ea s-a tot extins pe masura ce targul de animale a fost mutat in mai multe parti.

De asemenea, Calea Mosilor era pe vremuri o artera principala pentru ca facea legatura cu marea cale comerciala ce lega Bucurestiul la rasarit de Moldova, in special cu vechile porturi Galati si Braila.

Calea Mosilor a fost primul drum pavat cu piatra, inca din anul 1825. La pavarea sa s-a folosit piatra de rau, cea mai dura piatra din Tara Romaneasca, menita sa reziste traficului intens.

Vezi si Legenda statuii din cimitirul Eternitatea din Capitala

Istoria Caii Mosilor ascunde aspecte extraordinar de interesante despre evolutia capitalei. Aici, unde Calea lega „targul dinlauntru” cu cel din afara si se intersecta cu „Ulita Mare” ar trebui cautate urmele satului ciobanului Bucur.

Vezi si Bucurestiul, capitala a Vechiului Regat

Tot in aceasta zona a fost candva si mahalaua Sf. Gheorghe Vechi, cunoscuta ca fiind drept cea mai veche vatra a orasului Bucuresti. Astazi, peste acele asezaminte vechi au fost adaugate altele noi, potrivit worldwideromania.com.

Astazi, Calea Mosilor porneste din zona magazinului Cocor, se prelungeste pe langa ceea ce a fost primul magazin universal din Bucuresti cu etaj – „La Vulturul de mare cu pestele in gheare” si trece apoi pe langa biserica Sf. Gheorghe Vechi, un lacas de cult construit de boierii Balaceni in secolul al XV-lea. Calea Mosilor se opreste in zona Obor de astazi, acolo unde pe vremuri se stabilise Targul de animale din afara orasului.

Pentru ca era o artera importanta pe vremuri, Calea Mosilor a inceput sa fie din ce in ce mai asaltata de mici comercianti care construiau mici magazine, importanta comerciala a zonei atragand toti negustorii.

Acolo unde se afla Podul Targului de afara, cum se numea Calea Mosilor odinioara, se regasea si locul in care erau executati prin spanzurare condamnatii. Aici este locul unde celebrul haiduc Iancu Jianu era sa-si piarda viata din cauza faradelegilor savarsite, insa o femeie nobila de la Curte i-a salvat viata luandu-l in casatorie.

Din pacate, putine case din cele care au mai ramas in picioare mai amintesc de istoria minunata a Podului Targului de Afara. Aici, negustorii care au simtit mirosul banilor plutind nestingherit si-au construit case pestrite cu etaj, la parterul lor facandu-si pravalii. Una dintre cele mai vechi constructii de pe Calea Mosilor este reprezentata de ruinele Hanului Solacoglu. Acesta a fost construit in anul 1859 de catre fratii Solacoglu. Cladirea avea pivnite, pravalii, dar si apartamente de locuit care erau situate la etajul superior. Astazi, acoperisul hanului s-a prabusit.

Adauga un comentariu