News Flash:

Primul episcop roman beatificat

29 Octombrie 2010
1017 Vizualizari | 0 Comentarii
PS Szilárd Ignác Bogdánffy (1911-1953), episcop romano-catolic auxiliar de Oradea si Satu Mare, mort la 3 octombrie 1953 în închisoarea de la Aiud, va fi beatificat, sâmbata, 30 octombrie, în Catedrala Romano-Catolica din Oradea.

Va fi primul martir pentru credinta al Bisericii Catolice din România, din perioada comunista, ridicat la cinstea altarelor. La 27 martie 2010, papa Benedict al XVI-lea a autorizat Congregatia pentru Cauzele Sfintilor sa promulge decretul referitor la martiriului episcopului.

"Vestea beatificarii episcopului Bogdánffy aduce mare bucurie în întreaga Biserica Catolica din România. Bogdánffy, ca preot si episcop, a slujit Dieceza de Oradea si Satu Mare, dar ca martir pentru credinta da bucurie întregii Biserici Catolice"
, a declarat Excelenta sa Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti si presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din România.

Szilárd Bogdánffy s-a nascut la 21 februarie 1911 la Feketetó (pe atunci în Ungaria, astazi Crna Bara din Voivodina, în Serbia). În 1925 familia lui s-a stabilit la Timisoara unde Szilárd a frecventat Colegiul Calugarilor Piaristi, iar apoi seminarul teologic din Oradea. A fost hirotonit preot în catedrala romano-catolica din Oradea, la 29 iunie 1934. Ulterior a obtinut doctoratul în filozofie si teologie dogmatica la Universitatea "Pázmány Péter" din Budapesta. Reîntors în România în 1944, a fost profesor la colegiul catolic "Sfântul Iosif" din Oradea si, în aprilie 1947, a devenit canonic al catedralei romano-catolice din Oradea si vicar episcopal.

A fost consacrat episcop în clandestinitate de catre regentul nuntiaturii apostolice de la Bucuresti, episcopul Gerald Patrick O'Hara, în capela nuntiaturii, la 14 februarie 1949. Doua luni mai târziu a fost arestat la Oradea si mutat de la o închisoare la alta (Jilava, Capul Midia, Sighet si Aiud) pâna la moartea sa, din 3 octombrie 1953, survenita dupa grele si îndelungate suferinte. "Era umil si blând", si-l amintea în memoriile sale regretatul episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru, iar pentru disponibilitatea sa în a-i ajuta pe ceilalti era supus la torturi, pedepse si izolat la "neagra", unde rezistenta umana era supusa la limitele extreme ale supravietuirii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 22 queries | Mysql time :0.016018 (s)