Stiri medicale

Primul nascut are un IQ mai ridicat decat ceilalti frati

Publicat: 21 dec. 2010

Ordinea la nastere influenteaza coeficientul de inteligenta (IQ), asta sustin cercetatorii norvegieni. Mai mult, daca primul nascut va muri, cel de-al doilea va ajunge la nivelul de inteligenta al primului.

Raspunsul la intrebarea „Cei care se nasc primii, ii intrec in inteligenta pe fratii lor mai mici?” i-a preocupat pe cercetatori inca din secolul al XIX-lea. Francis Galton (varul lui Charles Darwin), observa in cartea sa English Men of Science: Their Nature and Nurture, publicata in 1874, ca fratii mai mari ocupa posturi mai importante decat cei mai mici. In opinia lui, fenomenul era atat de des, incat nu putea fi doar un rod al intamplarii. Galton a fost precursorul cercetarilor asupra inteligentei. L-a preocupat o intrebare: nivelul intelectual depinde de trasaturile ereditare (nature) sau de influenta mediului (nurture)?

Lucrarea sa a generat o disputa care inca este de actualitate. In 1973, revista „Science” a publicat rezultatele cercetarilor unor oameni de stiinta din Danemarca, ce aratau ca nivelul IQ in randul barbatilor tineri este invers proportional ordinii la nastere – cu cat fratele era mai tanar, cu atat era mai putin inteligent. Incercand sa afle de ce se intampla asa, oamenii de stiinta au propus cateva posibile raspunsuri. Potrivit unuia dintre ele, primul copil se dezvolta in conditii mult mai confortabile decat urmatorii. Parintii pot sa-si consacre atentia primul nascut si, in consecinta, sa-l rasfete intelectual.

Atacul anticorpilor mamei
Alte ipoteze fac referire la dezvoltarea fatului in pantecul matern. Una dintre ele sustine ca inteligenta mai slaba a fratilor mai mici poate fi determinata de atacul anticorpilor mamei asupra creierului fatului, care pentru organismul ei reprezinta un corp strain. Din cauza ca nivelul anticorpilor materni creste cu fiecare noua sarcina, de aici si atacurile mult mai daunatoare creierului urmatorilor copii.
Alti oameni de stiinta au pus sub semnul intrebarii cercetarile daneze. Ei au afirmat ca autorii lucrarii nu au luat in considerare faptul ca familiile cu mai multi copii sunt intemeiate de oameni cu statut social inferior, prin urmare cu un IQ mai scazut. Prin urmare, sunt dificil de comparat cu familiile educate, in care parintii se dedica propriei cariere profesionale si cresc doar un singur urmas.

Aceasta capcana, care ar fi putut deforma rezultatele analizei, a fost evitata de medicul si cercetatorul norvegieni Petter Kristensen de la Universitatea din Oslo si Tor Bjerkedal din serviciul medical norvegian al fortelor armate. Ei au analizat datele a aproape 250.000 de recruti, care in perioada 1985-2004 au implinit 18-19 ani si in timpul recrutarii au fost supusi unui test de inteligenta. Analiza a arat fara echivoc faptul ca ordinea la nastere influenteaza nivelul inteligentei copiilor din aceeasi familie. Recrutii care fusesera primii fii nascuti aveau un IQ in medie cu 2,3 puncte mai mare decat fratii de dupa ei. Diferenta intre al doilea si al treilea fiu s-a ridicat in medie la 1.3 puncte.

In copilarie, al doilea este mai destept decat primul
Kristensen si Bjerkedal nu s-au oprit insa aici. Cu toate ca analiza confirma lucrarea colegilor danezi, totusi nu raspundea la intrebarea de baza: de unde apar aceste diferente la nivelul IQ la frati? Ei s-au decis sa verifice cum arata „repartizarea” inteligentei la tinerii norvegieni ai caror frati murisera la varsta de sugar. Aici au intalnit o regularitate neasteptata. In cazul decesului fratelui mai mare, al doilea si al treilea au avansat un pas in „ierarhia IQ”. Al doilea frate a devenit la fel de inteligent ca si cand s-ar fi nascut primul, iar al treilea atat de istet de parca ar fi fost al doilea nascut. Daca in familie murisera doi frati – primul si al doilea – atunci al treilea ajungea la coeficientul de inteligenta al primului nascut.

Oamenii de stiinta norvegieni concluzioneaza ca nivelul inteligentei nu rezulta din ordinea la nastere. In schimb depinde de statutul social legat de postura de frate mai mare. Acest lucru este explicat in noul „Science” de dr. Frank Sulloway, psiholog la Universitatea Berkley, California. El observa ca daca este analizat nivelul IQ al fratilor inainte sa implineasca 12 ani, si nu la 18-19 ani, acea „repartizare in trepte a inteligentei” arata exact invers. Mai inteligenti vor fi copiii rezultati din a doua sau a treia nastere. Cum se face ca, dupa cativa ani are loc o inversare a rolurilor si fratii mai mari, maturizandu-se, ii surclaseaza intelectual pe cei mai mici? Sulloway face referire la lucrarea prof. Robert Zajonc, in care acesta emitea teza potrivit careia copiii mai mari isi dezvolta inteligenta transmitand cunostintele despre viata fratilor. Invatandu-i pe fratii sau surorile mai mici, isi pun in ordine gandurile si se instruiesc in a le exprima.loading...

Adauga un comentariu