Curiozitati

Primul om la Polul Nord

Publicat: 27 feb. 2012

Înzestrat cu vointa si tenacitate remarcabile, exploratorul american Robert Edwin Peary este primul care a reusit sa atinga Polul Nord. El consacra Arcticii 23 de ani de viata, din care doar cinci a studiat acasa, iar 18 ani si i-a petrecut în pustiurile de gheata ale nordului. În una dintre repetatele sale expeditii, Peary a ratacit din cauza viscolului si s-a salvat ca prin minune, fiind totusi nevoit sa-si amputeze degetele de la picioare. Accidentul nu-i înfrânge vointa. Împreuna cu prietenul sau nedespartit, medicul afroamerican Martin Henson, si cu cinci eschimosi, porneste de mai multe ori spre polul nord si tot de atântea ori este nevoit sa bata in retragere. Dar , cu o perseverenta uimitoare, continua asaltul de fiecare data cu forte noi. Nu rezista in fata viscolului înfiorator care tine 60 de zile si care îi smulge o mare parte din alimente. Continuarea drumului devine imposibila. Peary se intparce acasa.

La vârsta de 53 de ani, în 1908, neîntrecutul explorator porneste din nou, pe acelasi vas, ”Roosevelt”, spre polul Nord. Dupa ce atinge capul Columbia (coasta de nord a Tarii Grand), în ziua de 1 Martie 1909, Peary îsi continua drumul spre pol însotit de 24 de oameni îmbarcati în sanii trase de câini. Când ajunge la o distanta de 240 km de pol, Peary trimite înapoi spre vapor pe capitanul Robert Bartlett si pe ceilalti membrii ai expeditiei, continuând drumul numai cu Henson si patru eschimosi.
Învingând obstacole mari, exploratorul american ajunge in sfârsit la Polul Nord, punctul in care se întretaie meridianele globului pamântesc.

Si totusi marea realizare a lui Peary n-a încheiat epopeea asaltului asupra Polului Nord. Trei ani dupa acest eveniment, locotenentul rus G. I. Sedov s-a încumetat sa porneasca spre pol. Înflacaratul sau apel prin care cerea ajutorul guvernului tarist n-a gasit ecou. Ajutat mai mult de catre cetateni simpli, muncitori si intelectuali, care i-au colectat o suma modesta, Sedov ajunge, dupa doi ani de iernari fortate, pe tarmul Novaia Zemlea si la capul Flora (în sudul arhipelagului Franz-Josef). In temerara sa expeditie, exploratorul rus a fost însotit doar de doi marinari. A fost ultimul sau drum în viata; grav bolnav de plamâni si scorbut, slab echipat si aproape fara provizii, Sedov nu reziasta grelei încercari. În delir, repeta cu disperare : ”Totul e pierdut!” În ultima clipa a vietii, roaga pe colegii lui sa-l ridice ca sa priveasca spre pol – visul sau neîmplinit. Nefericitul explorator a fost înmormântat pe tarmul stâncos al insulei Rudolf.loading...

Adauga un comentariu