National

PRIMUL oras din Romania in care vor circula AUTOBUZE ELECTRICE

Publicat: 19 aug. 2016
Autoritatile acestui oras au inceput deja procedura de achizitie pentru 30 de autobuze electrice din fonduri elvetiene, iar incepand de anul viitor acestea vor intra in circulatie. Este vorba despre orasul Cluj Napoca, unde o echipa maghiara a testat timp de 80 de zile un astfel de autobuz pentru a arata ca vehiculul poate sa faca fata transportului in comun intr-un oras aglomerat. Autobuzul este produs in Ungaria si foloseste un soft romanesc, iar dupa o incarcare de trei ore poate sa parcurga pana la 250 de kilometri.

Vezi si De saptamana viitoare, autobuzele noi ar putea fi scoase la strada

 
„In oras foloseste 0,61kWh per kilometru. Este dublul folosit de o masina electrica, dar transporta cu 15% mai multi pasageri”, a explicat Jozsef Helmich pentru un post de televiziune, un membru al echipei care se ocupa de teste. In demersul lor de a convinge lumea sa renunte la vehiculele clasice, echipa romano-maghiara a plecat acum doua luni in calatoria in jurul globului. Pana sa ajunga la Cluj, autobuzul electric a trecut prin Canada, Portugalia, SUA, China, Ucraina, Rusia si Kazahstan.
Edilii din Cluj par convinsi – spun ca vor cumpara astfel de autobuze prietenoase cu mediul, in premiera la noi. „Suntem in plina procedura de achizitie a 30 de autobuze electrice. Acestea vor fi achizitionate pe fonduri elvetiene. Ne dorim un oras care sa nu fie atat de poluat si pentru aceasta trebuie sa contribuim si noi prin asigurarea de mijloace de transport public cat mai eficiente si ecologice”, a spus purtatoarea de cuvant a Primariei Cluj-Napoca, Iulia Persa. Autobuzele electrice urmeaza sa circule pe cele mai aglomerate patru trasee din oras. Pretul acestor autobuze va fi in jur de 71 de milioane de lei.


loading...

Adauga un comentariu