News Flash:

Primul Proiect ISPA din Romania a fost inaugurat ieri la Iasi

29 Martie 2006
1306 Vizualizari | 0 Comentarii
•Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal este prima unitate din tara care a finalizat un obiectiv in cadrul programului ISPA finantat de Comunitatea Europeana •Este vorba despre lucrarile de modernizare a statiilor de pompare a apei Pacurari, Aurora si Mijociu, inaugurate in prezenta sefului delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele

Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal - RAJAC este prima unitate economica din tara care a finalizat un obiectiv in cadrul Programului ISPA (Instrument Structural de Preaderare) finantat de Comunitatea Europeana. Este vorba de modernizarea statiilor de pompare a apei din Pacurari, Aurora (in cartierul Aurora) si Mijlociu (in curtea RAJAC), obiectivele fiind inaugurate in prezenta sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, si a mai multor directori din cadrul Ministerului Finantelor Publice. "Cand am inceput sa coordonez Programul ISPA eram ingrijorat ca nu sunt rezultate concrete. Astazi traiesc satisfactia ca am inaugurat primul obiectiv in cadrul acestui program", a declarat ieri Eugen Teodorovici, directorul general al Autoritatii de Magament pentru Infrastructura.
De asemenea, Excelenta Sa Jonathan Scheele a felicitat autoritatile judetene, deoarece RAJAC si Consiliul Judetean au semnat primul contract ISPA pentru Romania si au reusit sa finalizeze deja primele obiective. "De acum incolo, locuitorii municipiului Iasi vor beneficia de servicii continue in ceea ce priveste alimentarea cu apa. S-a finalizat primul contract ISPA din Romania, ati castigat cursa. Acest contract este important pentru populatia locala, dar si pentru autoritati, pentru ca au invatat cum trebuie implementate proiectele finantate de Comunitatea Europeana", a spus Jonathan Scheele.

Istoria succesului

Eforturile RAJAC pentru obtinerea de fonduri de la Comunitatea Europeana prin programul ISPA au inceput in anul 1999, cand unitatea era condusa de actualul primar Gheorghe Nichita. Aceste eforturi s-au materializat prin semnarea Memorandumului de finantare intre Guvernul Romaniei si Uniunea Europeana la 22 decembrie 2000 la Bruxelles. Valoarea fondurilor aprobate prin Memorandum este de 51,7 milioane Euro, din care contributia UE este de 38,5 milioane Euro (fonduri nerambursabile) si 13,2 milioane Euro contributia RAJAC prin intermediul unui imprumut acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. "Prin modernizarea statiilor de pompare au fost inlocuite toate cele 13 pompe vechi si mari consumatoare de energie cu pompe de ultima generatie. Pe langa inlocuirea conductelor au fost executate si lucrari de automatizare. Aceste statii au rolul de a aduce apa care vine de la Timisesti prin pompari succesive in dealul Copoului pana la Breazu, dupa care este alimentata partea de jos a orasului", a declarat Ioan Toma, directorul RAJAC. In cadrul programului, RAJAC va moderniza statia de tratare a apei de la Chirita, care va fi finalizata la sfarsitul anului acesta, si statia de epurare a municipiului, care va fi finalizata in anul 2009. Jonathan Scheele a felicitat autoritatile judetene ca si-a imbunatatit capacitatea de absorbtie a fondurilor de pre-aderare. Insa acesta a precizat ca autoritatile trebuie sa-si imbunatateasca capacitatile de mamagement a proiectelor europene pentru fondurile structurale. Acesta a mai precizat ca pentru Comunitatea Europeana judetul Iasi are o importanta deosebita, avand in vedere ca se va afla la granita de est a Uniunii. Insa un program de redresare a intregii zone, avand in vedere ca se afla in declin economic, trebuie avansat de autoritatile judetene. "Noi, din partea UE, vom sprijini prin fonduri structurale astfel de programe de dezvoltare economica, de infrastructura si cooperare transfrontaliera cu Republica Moldova. Insa autoritatile judetene trebuie sa prezinte o strategie de ansamblu", a mai spus Jonathan Scheele.
Constantin MAZILU
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012997 (s)