Local

Primul reţinut în cazul percheziţiilor DIICOT de astăzi de la Iaşi – Exclusiv

Publicat: 28 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul reţinut în cazul percheziţiilor DIICOT de astăzi de la Iaşi - Exclusiv
Ovidiu Crețu a fost reținut în acest dosar

Primul reţinut în cazul percheziţiilor DIICOT de astăzi de la Iaşi! În această dimineață au avut loc descinderi la mai multe locații din Iași. Ulterior au fost conduse la audieri 17 persoane. Conform informațiilor pe care reporterii Cotidianului BZI le dețin, a fost reținută prima persoană în acest dosar. Este vorba despre Crețu Ovidiu care este acuzat de spălare de bani.

În această după-amiază reprezentanții Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au emis un comunicat prin care este prezentată pe larg acțiunea Serviciului Teritorial Iași dar și a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași.

„La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat (…) Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

Ridicați în urma acestor percheziții și duși la audieri

Surse judiciare au precizat că, în urma acestor percheziții care au avut loc pe data de 15 iulie 2020, mascații au ridicat mai multe mijloace de probă, documente și bunuri.

De asemenea, mai mulți suspecți au fost duși la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) București.

Ulterior, anchetatorii DIICOT București vor decide ce măsuri legale se impun ân această cauză, de trafic de persoane.

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe. Două persoane, reţinute pentru înşelăciune, spălare de bani şi delapidare. Miercuri, 15 iulie 2020, procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a două persoane şi control judiciar pentru alte patru pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional organizat şi sunt acuzaţi de înşelăciune, delapidare şi spălare de bani.

„La data de 01.07.2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Bacău au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani.”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

14 percheziţii domiciliare în Iaşi şi alte trei judeţe

În urmă cu doi ani s-a constituit un grup infracţional organizat. Cu ajutorul unor persoane cu o condiţie socială nefavorabila, gruparea a preluat mai multe societăţi comerciale şi le-ar fi utilizat pentru achiziţionarea unor mărfuri.

„În fapt s-a reținut că, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori.”, potrivit sursei citate.

Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file CEC care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

Adauga un comentariu