Telefoane mobile

Primul smartphone care include camera foto cu termoviziune

Publicat: 18 feb. 2016

Candva, un dispozitiv foarte costisitor rezervat pentru aplicatii militare si mediul profesional, camerele video cu termoviziune sunt acum la indemana oricui, putand fi achizitionate ca si accesoriu pentru smartphone cu sume incepand de la 250 dolari. Mai bine decat atat, acum exista si un smartphone care integreaza functia de termoviziune in camera foto, putand filma si obtine poze chiar si intuneric total, folosind caldura emanata de obiectele din jur in spectrul infrarosu.
 
Aparuta mai intai ca accesorius separat, luand forma unei carcase de protectie pentru telefoane iPhone 5, camera cu termoviziune FLIR ONE a fost in cele din urma adaptata la forma unui dongle compact care poate fi conectat la orice port microUSB sau Apple Lightning, functionand atat cu dispozitive iOS cat si Android. Cei la Caterpillar duc insa miniaturizarea si mai departe, integrand senzorul Lepton ce permite camerelor video cu termoviziune sa functioneze in intuneric total direct in carcasa unui telefon mobil.

Caterpillar CAT S60 este un smartphone ceva mai gros decat suntem obisnuiti, dar asta se datoreaza acumulatorului de 3800 mAh si carcasei foarte solida, proiectata pentru a rezista la conditii vitrege de utilizare in preajma utilajelor grele, predispunand expunerea la praf si umezeala, la extreme de temperaturi si lovituri accidentale.

CAT S60 obtine poze la rezolutie 13MP folosind spectrul vizibil. Efectul de termoviziune este obtinut combinand imaginea generata in spectrul vizibil cu datele obtinute de la senzorul de termoviziune. Imaginea rezultata este in fapt un hibrid optic/infrarosu, generat folosind software specializat instalat pe telefonul mobil. Chiar daca nu putem vorbi despre termoviziune la nivelul intalnit in aplicati militare, imaginea procesata prin software ofera o buna aproximare vizuala a diferentelor de temperatura intre obiectele din cadru, usor de interpretat pentru cei neinitiati.

Trecand peste functia de termoviziune, Caterpillar CAT S60 este un smartphone destul de performant bazat pe Android 6.0, echipat cu 3 GB memorie RAM si chipset octa-core din seria Snapdragon. Pe lista dotarilor mai gasim un receptor GPS, modul Bluetooth, NFC, radio FM, camera frontala de 5MP, functie de barometru si altimetru, pana si suport pentru convorbiri telefonice folosind reteaua de sateliti a chinezilor de Beidou. Protejat in spatele unui scut Gorilla Glass 4, ecranul de 4.7˝ suporta rezolutia 720×1280 pixeli.

Produs de Caterpillar, o companie cunoscuta mai degraba pentru oferta de utilaje industriale, smartphone-ul CAT S60 va putea fi achizitionat incepand cu luna iunie la pretul de 599 dolari.loading...

Adauga un comentariu