Razboi în Ucraina

Primul soldat rus judecat pentru crime de război a fost condamnat la închisoare pe viață

Publicat: 23 mai 2022
Primul soldat rus judecat pentru crime de război a fost condamnat la închisoare pe viață
Vadim Shishimarin, a fost condamnat la închisoare pe viață

Un soldat rus, în vârstă de 21 de ani, a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului. Vadim Shishimarin, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru ca la câteva zile după începerea invaziei rusești, a ucis un civil, deşi era neînarmat.

soldat rus condamnat la inchisoare pe viata
Soldatul rus Vadim Shishimarin a fost condamnat la închisoare pe viaţă, deoarece, la data de 28 februarie, tânărul l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani

Primul soldat rus condamnat la închisoare pe viaţă

În cadrul primului proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina, soldatul rus Vadim Shishimarin a fost condamnat la închisoare pe viaţă, deoarece, la data de 28 februarie, tânărul l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Tânărul soldat, care a recunoscut faptele şi a declarat că doar a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu.

În timpul procesului,Vadim Shishimarin s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale.

„Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova.

„Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua crimei, soldatul rus se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, acesta. alături de alţi patru soldaţi, au furat o maşină.

„Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia. În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a explicat băiatul.

Potrivit declaraţiei tânărului, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vădim Şişimarin a susţinut că iniţial, a refuzat, însă, un alt militar a insistat: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Presat de către procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele.

Toată această scenă a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, femeia l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. „Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. „El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a povestit ea.

sodat rus condamnat la inchisoare pe viata
Presat de către procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele

Anchete în desfășurare pentru crime de război

Conform Parchetului ucrainean, Ucraina a declanşat peste 12.000 de anchete pentru crime de război după 24 februarie, data declanşării invaziei ruse. În afară de tânărul Vadim Şişimarin, alţi doi militari ruşi vor fi judecaţi pentru că au tras cu rachete asupra unor infrastructuri civile lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei.

La rândul său, Curtea Penală Internaţională a trimis 45 de experţi pe teren pentru a aduna dovezi.

Kremlinul a susţinut miercuri, 18 mai, că nu are nici o informaţie despre cazul soldatului rus judecat pentru crime de război în Ucraina, acuzând Kievul că fabrică acuzaţii de acest tip ce vizează Rusia.

„Nu avem până acum niciun fel de informaţii (despre proces), iar posibilităţile de a-l ajuta (pe arestat) sunt foarte limitate în absenţa unei reprezentări diplomatice”, a spus Dmitri Peskov, afirmând că numeroasele acuzaţii de crime de război aduse armatei ruse sunt „fake-uri sau înscenări”.

C toate acestea, solatul rus Vadim Shishimarin, a fost condamnat la închisoare pe viață.
Adauga un comentariu