International

Primul test de sarcină pe bază de salivă, inventat la Ierusalim. Vânzările vor începe de anul viitor

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primul test de sarcină pe bază de salivă inventat la Ierusalim. Vânzările vor începe de anul viitor
Vânzările produsului SaliStick urmează să debuteze la începutul anului 2022

Veşti bune pentru femeile care vor să devină mame. Salignostics, un start-up medical care are sediul la Ierusalim, a inventat primul test de sarcina rapid care se efectuează cu salivă. Compania are în vedere să vândă primul și singurul kit de acest fel din lume, potrivit Jerusalem Post.

Vânzările produsului SaliStick urmează să debuteze la începutul anului 2022.

Salignostics va vinde primul test de sarcină pe bază de salivă din lume

Astfel, Salignostics a finalizat cu succes o serie de teste clinice în Israel pe un eşantion de 300 de femei, atât însărcinate, cât și neînsărcinate, și a finalizat zeci de mii de teste analitice. Pornind de la aceleași principii utilizate pentru dezvoltarea SaliCov – kitul său de testare rapidă a antigenului din salivă pentru detectarea COVID – Salistick poate detecta hormonul de sarcină β-hCG în salivă și oferă rate de detectare dovedite și precise pentru sarcina timpurie.

Piața globală a testelor de sarcină este estimată la circa 2 miliarde de dolari, cu circa sute de milioane de teste vândute în fiecare an. Cercetările făcute de Salignostics arată că peste 68 la sută dintre femeile intervievate ar opta pentru un kit de testare bazat pe salivă în locul testelor tradiționale de detectare a sarcinii pe bază de urină.

Kitul de testare a antigenului salivar COVID al Salignostics a primit marca CE din partea Uniunii Europene pentru a fi comercializat în întreaga Europă și este unicul test rapid de testare a antigenului COVID bazat pe salivă inclus în programul de accelerare RADx al Institutului Național de Sănătate din SUA.

Până în momentul de faţă, compania a furnizat sute de mii de kituri în Europa și Africa.

Un bărbat şi-a făcut un test de sarcină şi a ieşit pozitiv. Cum a fost posibil?

Un tânăr, în vârstă de 19 ani, din Marea Britanie şi-a făcut un test de sarcină în glumă. Acesta a rămas uimit când rezultatul i-a ieşit pozitiv. Norocul tânărului a fost că a întrebat medicul ce semnifică asta. Propunerea doctorului a fost să se facă o serie de analize. Bărbatul avea cancer testicular, însă boală a fost depistata la timp pentru a putea urma un tratament.

Testele uzuale de sarcină achiziţionate de la farmacie măsoară nivelul de hormoni hCG – gonadotropina corionica – din urina. Prezenţa acestui hormon arată că femeia a rămas însărcinată. Specialiştii susţin că hormonii aceştia nu se regăsesc în corpul unui bărbat. Însă, dacă acesta este prezent cancerul testicular îl produce.

700 de fete mai mici de 15 ani au născut un copil în 2019

Aproape un sfert (23 la sută) din mamele mai mici de 18 ani din Uniunea Europeană sunt din România. În 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului
(10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani. Doar doi la sută din aceste fete au avut sprijin din partea asistenței sociale, arată datele Salvați Copiii, publicate în iulie 2020.

În anul 2019, 9,44 la sută din totalul nașterilor din România au fost la adolescente, adică 700 de nașteri la fete mai mici de 15 ani și 16.831 de nașteri la adolescentele cu vârste între 15-19 ani.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani. Există și trei țări europene – Finlanda, Danemarca și Olanda – în care nici o fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.

În 2018, 40 la sută din mamele minore intervievate de Salvați Copiii spuneau că veniturile nu le acoperă nevoile de bază. Mai jos, un grafic cu condițiile de viață și de locuire ale mamelor minore.

Adauga un comentariu