Local

Primul tun dat de Fenechiu. Iata ce au decis procurorii DNA si ce s-a ales de intreaga afacere – FOTO

Publicat: 02 dec. 2015

@ Una dintre cele mai reusite magarii facute in Iasi a devenit un fel de „model” @ Este greu de crezut ca, intr-o groapa betonata de cativa metri patrati, au fost investite patru miliarde de lei, sau cel putin asa arata documentele @ Dupa zece ani de la ancheta, lucrurile s-au mai schimbat, ce-i drept, in rau

Inca din anul 2005, Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezentat aceasta serie lunga de nereguli comise cu buna stiinta de firma baronului liberal Relu Fenechiu, in cadrul unui proiect de imbunatatiri funciare finantat de Guvern si care trebuia implementat in comuna Dolhesti.

In anul 2005, Directia Agricola Iasi a organizat o licitatie, in vederea selectarii unei firme care trebuia sa efectueze lucrari de imbunatatiri funciare in comuna Dolhesti, la limita de sud a judetului Iasi. SC Fene Grup SA a castigat licitatia organizata de DADR, fara sa detina un atestat emis de Ministerul Agriculturii, pentru executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare, dupa cum prevede Legea nr. 138/2004 la articolul 73, litera D. Prin urmare, potrivit Legii nr. 138/2004 a imbunatatirilor funciare, firma SC Fene Grup SA nu avea dreptul sa execute lucrarile scoase la licitatie.

Initial, licitatia a fost castigata de SC Hidromec SA, dar reprezentantii acestei firme s-au retras fara nicio explicatie, cedand locul firmei lui Fenechiu. Astfel, in anul 2005-2006, SC Fene Grup SA a pus mana pe un contract in valoare de 4 miliarde de lei vechi, pentru realizarea unor lucrari de imbunatatiri funciare in comuna Dolhesti, judetul Iasi, lucrari ce vizau reabilitarea unei suprafete de 50 de hectare de teren, aflate pe un deal din comuna, dar si captarea unor izvoare, astfel incat sa fie alimentate cu apa gospodariile satenilor. Lucrarile au fost „inaugurate” in anul 2006, atunci SC Fene Grup SA a incasat toti banii si, dupa aceea, pentru sateni, a urmat cosmarul. La momentul inaugurarii, curgea apa pe tevile din Dolhesti, insa toata lucrarea a functionat o scurta perioada de timp. Daca in urma cu cativa ani, timp de cateva luni, oamenii ramaneau fara apa, situatia de azi este la fel.

Alti bani publici

Asadar, dupa ce a fost inaugurata, investitia nu a functionat prea mult. Proiectul a fost salvat de actualul primar al comunei, Petru Butnariu, care a investit alti bani din bugetul local pentru a face ca instalatia, care ar fi trebuit sa fie finalizata de Fenechiu, sa functioneze. Trebuie precizat ca Butnariu a iesit primar pe listele PNL si probabil ca a vrut sa-l ajute seful sau de partid, investind astfel alti bani publici, pentru a acunde porcariile pe care le facuse in acest proiect.

Pentru neregulile stabilite in cadrul derularii acestui contract, fratele lui Relu Fenechiu, adica Lucian Fenechiu, care se ocupa atunci de SC Fene Grup SA, a fost amendat cu 5.000 lei. In cadrul cercetarilor, anchetatorii au stabilit ca SC Hidromec SA s-a retras deoarece, dupa organizarea licitatiei, sefii Directiei Agricole i-au spus patronului ca lucrarile trebuie finalizate in termen de o luna si jumatate. Acest termen scurt i s-a parut imposibil de respectat patronului de la Hidromec si de aceea s-a retras. Problemele penale ale lui Relu Fenechiu nu reprezinta un subiect de interes pentru satenii din Dolhesti, tot ceea ce ei isi doresc este apa. In aceasta perioada, satenii au apa din aductiunea respectiva, insa, pe parcursul intregului an, exista saptamani intregi in care nu curge niciun strop.

„Acum avem apa din deal, dar asta-vara nu prea a fost. Sunt multe case care au tras apa de acolo si nu ajunge pentru toti”, a spus ieri Andrei Carjobanu, din Dolhesti. Satenii spun ca, in urma cu cativa ani, prin 2012-2013, Primaria Dolhesti a mai efectuat niste lucrari pe aductiunea de apa, insa primarul comunei nu a putut fi gasit de catre reporteri, pentru a oferi detalii suplimentare. „Acum vreo doi sau trei ani au mai facut astia de la primarie niste lucrari, au mai schimbat tevi, nu stiu exact. Aici la noi, cu apa e greu. Ba avem, ba nu avem, se infunda tevile alea, nu stiu ce se intampla. Asa a fost mereu, de acu vreo 9-10 ani, cand a dat drumul prima data”, sustine Maria Carjobanu, una dintre primele satence care a beneficiat de apa curenta. Astfel, firma lui Relu Fenechiu a reusit performanta sa toace 4 miliarde pe nimic. Dupa ce aceasta suma a fost „investita”, autoritatile locale au fost nevoite cel mai probabil sa mai scoata niste bani din buzunar, pentru a multumi pe cat se poate pe sateni.

Comentarii
  • toate s-au facut si cu complicitatea celor interesati,Vezi si transformatorul vopsit,precum si gainarii numiti de catre Fenechiu,care stau pe functii si astazi;Bodea,Bratescu etc,si umbla cu cioara vopsita.

Adauga un comentariu