Actualitate

Prin cate trece pentru o amarata de pensie! Chinul unui iesean care nu-si cere decat drepturile lui legale – FOTO, VIDEO

Publicat: 18 nov. 2015

@ Printr-o astfel de situatie pot trece mii de ieseni, insa nimeni nu isi da seama ca poate trage un semnal de alarma @ Acest iesean nu are bani sa isi cumpere medicamentele necesare, dintr-un motiv iesit din comun @ Reprezentantii institutiei au gasit o cale de scapare din situatia creata

O situatie destul de stranie a pus un iesean in situatia in care nu mai poate sa isi cumpere medicamentele necesare. Problemele au inceput in urma cu cinci ani, cand, intr-o zi de iarna, Gheorghe Grigoras a alunecat pe gheata, iar piciorul i-a fugit intr-o parte. De atunci, viata ieseanului s-a schimbat radical. Chiar daca pare a fi o situatie prin care trecem cu totii in anotimpul rece, intamplarea l-a tarat pe barbat prin spital o perioada foarte indelungata, atat la Iasi, cat si la Bucuresti. Problema a luat proportii deoarece, dupa cum povesteste chiar el, tratamentul primit in momentul in care a ajuns la spital nu a fost cel corespunzator.

„Am alunecat doar, nu am cazut, mi s-a dus piciorul pe gheata intr-o parte. In 2010 s-a intamplat, am avut fractura cu deplasare, dar cand s-a intamplat m-au dus la spital fara sa ma opereze, mi-au pus ghips, cu toate ca era o fractura destul de grava. M-au tinut doua zile in spital si apoi mi-au dat drumul acasa. Am simtit ca ceva se intampla. Mi s-a spus la Bucuresti ca, daca eram operat din prima, fara sa mi se puna ghips, nu se ajungea aici. In scurt timp mi s-a innegrit tot piciorul”, povesteste Gheorghe, din satul Balciu, comuna Miroslava. Pana in prezent, barbatul a avut parte de zece operatii, insa nici acum nu se stie care va fi viitorul in ceea ce priveste piciorul sau drept. Problema cea mai grava este ca, ieseanul nu a mai putut munci, dupa ce o viata intreaga a castigat painea ce o punea familiei pe masa. Din 2013, cand starea de sanatate s-a inrautatit, Gheorghe nu mai munceste, iar singurul ajutor pe care il are este de 140 de lei, ajutorul social oferit de primarie sau o suma mica pe care i-o ofera sora acestuia, cand este nevoit sa se deplaseze la spitalul din Bucuresti, unde a avut parte de operatii.

Dovezile pe care le are nu sunt destul de convingatoare

Chiar daca a fost la Comisia de Expertiza, pentru a fi incadrat in grad de invaliditate si a putea lua pensie, barbatul nu a reusit sa beneficieze de aceasta pana acum. Actele care dovedesc starea in care se afla nu par a fi destul de convingatoare pentru a primi pensia ce i se cuvine. Doctorul la care a fost l-a incadrat pe iesean in gradul doi de invaliditate, cu specificarea ca si-a pierdut capacitatea de munca, deci este inapt fizic si i s-ar cuveni o pensie ce l-ar putea ajuta sa isi achizitioneze pastilele ce ii trebuiesc.

„Am fost in 2014 – incadrat in gradul doi, inapt de munca, dar fara nicio pensie. Anul acesta am fost din nou, mi-au dat acelasi grad, inapt de munca, dar tot fara pensie. Am referat facut de medicul specialist din Policlinica mare, pentru ca referatul de la Bucuresti nu mi l-a bagat in seama, a zis ca ea nu poate sti ca am fost intr-adevar operat. I-am aratat doar si biletul de iesire de la spitalul din Bucuresti. Mi-a zis ca ea nu poate sti ca e operat, cu toate ca scrie destul de clar aici. M-a trimis sa fac radiografie, sa fac alt referat. Am fost, am foaia, am facut radiografiile, m-am dus la ea si acum vrea sa vada si ea piciorul. Ma plimba din una in alta. Daca nu voia sa imi dea pensie, nu trebuia sa imi dea gradul doi de invaliditate. Ori e rea vointa, ori nu stiu, nu imi este clar”, marturiseste Gheorghe. Cu toate ca are toate actele necesare la dosar, barbatul se lupta cu morile de vant si nu reuseste sa isi faca dreptate.

Explicatie incredibila pentru situatia in care se afla ieseanul

Contactata de catre reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi, pentru a explica exact situatia in care se afla ieseanul, doctorita Carmen Haras, de la Comisia de Expertiza a Casei de Pensii a explicat ca, in cazul bolnavilor incadrati in gradul doi de invaliditate, trebuie sa aiba parte de o pensie, mai ales daca persoana si-a pierdut capacitatea de munca. In aceasta situatie este incadrat si Gheorghe Grigoras, insa cand exemplul a fost povestit, a venit si o explicatie plauzibila din partea doctorului de la Comisia de Expertiza.

„Daca a fost in gradul doi de invaliditate printr-o decizie a capacitatii de munca, inseamna ca este pensionat de boala si primeste pensie de boala. Persoana respectiva probabil nu are niciun fel de asigurare de pensii. Toti salariatii cotizeaza la sistemul de pensii pentru cazul in care ne imbolnavim. Este posibil sa nu aiba asigurare de pensie. Sau probabil nu a cerut pensionare, dar poate veni din nou cu actele necesare”, povesteste dr. Carmen Haras. Chiar daca documentele pe care ieseanul le are in dosar sunt dovezi cat se poate de clare pentru starea in care se afla, acesta nu si-a primit dreptul de la institutia din Iasi. De asemenea, explicatia doctorului a fost si ca bolnavul „poate fi operat de 14 ori la un picior, dar daca sechelele nu intra in grad de invaliditate pentru pensionare, nu pot face nimic. Cred ca i-am dat gradul doi pentru ca a avut tot timpul niste probleme de rezolvat, cu operatii, cam asa ceva. Nu-mi amintesc exact care e situatia. Dar poate veni sa faca cerere de pensionare, daca nu a facut si va fi data o decizie de pensionare”, a continuat aceasta.

Comentarii
  • Mostenirea doamnei Grecu la Casa Judeteana de Pensii Iasi este,pentru unii,dezastruasa. A fost preluata de actuala directoare,Maria Andronache,intocmai cum a fost lasata . Cu un personal de legenda,cam necalificat sau nepriceput sau instruit pe principii greu de inteles,C.J.P.Iasi este o institutie stat in stat.Ce lege va permite doamnelor de la C.J.P. sa nu recunoasteti grupele de munca eliberate LEGAL ?In cazul vostru mai e o intrebare:Ce lege exista prin care sa fiti trasi la raspundere pentru incalcarea legilor Romaniei ? Ambele raspunsuri m-ar interesa.Alte matrapazlicuri facute la C.J.P.Iasi ,ca cel din materialul dumneavoastra, au,spun unii,o nuanta …financiara.Oare asa sa fie ? Nu afirm dar …lumea vorbeste.

Adauga un comentariu