Secretele istoriei

Principalele stipulari ale tratatului de la Utrecht

Publicat: 05 ian. 2015
3

Conform tratatului, Filip, duce de Anjou si nepot al lui Ludovic al XIV-lea, a fost recunoscut ca rege al Spaniei (sub numele de Filip al V-lea), confirmand astfel succesiunea stipulata in testamentul raposatului rege Carol al II-lea. Filip a fost, insa, obligat sa renunte in numele sau si al urmasilor sai, la orice drept la tronul Frantei, in ciuda contestarii in Franta a legalitatii acestui act. Intr-o maniera similara, diversi alti printi francezi, printre care ducele de Berry (cel mai tanar nepot al lui Ludovic al XIV-lea) si ducele de Orléans (nepotul lui Ludovic), au renuntat in numele lor si al urmasilor lor la succesiunea la tronul Spaniei.

Vezi si Tratatul Svalbardului

Imperiul european al Spaniei a fost si el impartit: Savoia, dupa ce a renuntat la acordarea de pamant si titluri familiei nobiliare Lombardo, a primit Sicilia si parti din ducatul Milanului, in timp ce Carol al VI-lea (imparat al Sfantului Imperiu Roman si arhiduce de Austria), a primit Tarile de Jos Spaniole, regatul Neapolelui, Sardinia si mare parte din ducatul Milanului. Portugaliei i s-a recunoscut suveranitatea asupra teritoriului dintre fluviile Amazon si Oyapock, in Brazilia. In 1715, portughezii au recuperat si Colonia del Sacramento din Uruguay, care fusese ocupata de Spania.

Vezi si Tratatul de la Guadalupe Hidalgo

In plus, Spania ceda Gibraltarul si Minorca Marii Britanii si accepta sa dea britanicilor Asiento, un valoros monopol privind comertul cu sclavi. In America de Nord, Franta a cedat Marii Britanii teritoriile revendicate de Compania Golfului Hudson din Tara lui Rupert, Newfoundland si Acadia. Insula Saint Kitts, anterior impartita intre Franta si Marea Britanie a fost cedata in intregime celei din urma. Franta a fost obligata sa recunoasca suzeranitatea britanicilor asupra indienilor Iroquois si sa deschida comertul cu triburile indepartate de indieni negustorilor de toate neamurile. Franta si-a pastrat celelate posesiuni nordamericane antebelice, inclusiv Ile-Saint-Jean (astazi Insula Printul Edward) precum si Ile Royale (astazi Insula Cape Breton), pe care a inaltat cetatea Louisbourg.

Dupa semnarea tratatelor de la Utrecht, francezii au continuat conflictul cu imparatul Carol al VI-lea si cu Sfantul Imperiu Roman pana in 1714, cand ostilitatile au luat sfarsit odata cu tratatul de la Rastatt si tratatul de la Baden. Spania si Portugalia au ramas oficial in razboi pana la tratatul de la Madrid din 1750, in timp ce imperiul si Spania casei de Bourbon au cazut la pace in 1720.

Adauga un comentariu