Eveniment-Social

Printr-o decizie a primariei, medicinistii risca sa ramana fara cadavre pentru disectii

Publicat: 26 feb. 2013

@ Cadavrele neidentificate nu mai pot ajunge material de studiu didactic

Primaria pregateste aprobarea unui regulament de inhumare a boschetarilor si nevoiasilor lasati de izbeliste de familii. Una din noile clauze impuse de regulament prevede ca decedatii carora li se adreseaza regulamentul nu mai pot fi folositi pentru disectii in cadrul Facultatilor de Medicina, decat dupa parcurgerea unor pasi foarte stricti.

„Regulamentul privind inhumarea persoanelor decedate pe raza municipiului Iasi, neidentificate sau identificate, dar nereclamate de familie sau fara sustinatori legali, va fi analizat la finele acestei saptamani. Nu se fac modificari de substanta, ci doar adaptari la actuala legislatie”, au precizat reprezentanti ai municipalitatii.

Astfel, potrivit noului regulament, in cazul in care organele competente ale politiei au identificat apartinatori legali, dar acestia se confrunta cu probleme financiare, Directia de Asistenta Comunitara poate aproba acordarea unor ajutoare de urgenta, in cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. Serviciile funerare si de inhumare, respectiv locul de veci, sicriul si crucea, se vor asigura de catre SC Servicii Publice SA in baza unei adrese transmise de catre Directia de Asistenta Comunitara, insotita de adeverinta de inhumare in care se precizeaza, in cazul in care se cunosc, datele de identificare ale decedatului sau in situatia persoanelor neidentificate, faptul ca urmeaza a fi inhumat  un „cadavru neidentificat”. Potrivit noului regulament, cadavrele persoanelor neidentificate nu pot fi incinerate si nici predate facultatilor de medicina pentru studiu, ci vor fi inhumate in cimitirele municipiului. „Decizia  vine ca urmare a unor situatii neplacute care s-au petrecut in tara, dar nu la Iasi, cand cadavre neidentificate au fost identificate ulterior de familie, asta insa dupa ce au fost predate facultatilor de medicina”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.

Preluarea cadavrelor pentru studiu de catre medici se poate face cu acordul familiei sau in cazul in care persoana decedata cu identitate cunoscuta pe raza municipiului Iasi are sustinatori legali, dar nu sunt revendicate intr-o perioada mai mare de 10 zile dupa deces.loading...

Adauga un comentariu