Curiozitati

Printul Charles face DECLARATIA DE DRAGOSTE care inconjoara lumea: Ce a spus despre romani…

Publicat: 19 iul. 2017
9
Alteta Sa Regala Charles, Print de Wales, a vorbit, luni, in discursul sau tinut cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) despre motivele pentru care vine atat de des in Romania.
”Am fost intrebat adesea ce ma aduce atat de des in Romania, ce anume face ca acest loc sa fie atat de special? Raspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei romani; patrimoniul vostru cultural si natural, traditiile voastre, dar si capacitatea voastra de inovare si schimbare. Tot ceea ce reprezentati voi dupa secole intregi de istorie — identitatea voastra si intregul vostru potential. Toata energia pe care o puteti pune in miscare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care va fac cu adevarat speciali in intreaga lume”, a afirmat Alteta Sa Regala, cu ocazia discursului rostit in cadrul ceremoniei.
ASR Printul de Wales si-a inceput discursul in limba romana, multumind celor prezenti pentru ”onoarea” de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa al ”celei mai vechi universitati din Romania”.
”Domnule rector, doamnelor si domnilor, sunt profund miscat si foarte recunoscator pentru marea si deosebita onoare pe care mi-o faceti in aceasta amiaza”, a spus Printul de Wales. El precizat ca se implinesc ”exact” 20 de ani de la prima sa vizita in Romania, in Transilvania, in 1997 si a evocat frumusetea acestei regiuni si puternica impresie pe care a lasat-o asupra lui atunci.

Vezi si Masa in vacanta. Care sunt tarile cu cele mai sanatoase preparate

”Este rar, poate chiar unic in Europa, sa gasesti peisaje productive atat de bine pastrate si functionale, la o scara atat de mare”, a mai spus Printul de Wales, care a subliniat uimirea sa in fata bogatiei naturale a Romaniei, amintind ca in acest areal exista 200 de specii de fluturi, pe cand in Marea Britanie sunt doar 40.
Acesta a vorbit, in discursul sau, si despre importanta micilor ferme, din Romania sau restul Europei, care au, dupa cum au aratat unele studii ale UE, o productivitate la hectar de doua ori mai buna comparativ cu fermele mari, dar si despre importanta sustenabilitatii acestora pe piata, prin conexiunile necesare, pentru ca ele sa poata rezista, data fiind importanta lor in mentinerea unei agriculturi prospere si ecologice.
”Noi, toti cei din restul lumii, avem ceva de invatat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotriva o semnificatie spirituala, cat si sociala, economica si ecologica. Dar acest lucru conteaza, in mai cinicele vremuri de astazi, cand exista asa o obsesie a eficientei si a comoditatii? Da, conteaza, pentru ca esentialul este ca in acele peisaje omul traieste inca in armonie cu natura”, a spus Printul de Wales.
Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost inmanat Altetei Sale Regale Printul de Wales de rectorul Universitatii ”Babes-Bolyai”, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, si de presedintele Senatului universitatii, pr. prof. dr. Ioan Chirila.
Distinctia a fost acordata in urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, in semn de recunoastere a contributiei deosebite a Altetei Sale Regale Printul de Wales in domeniul valorificarii patrimoniului cultural romanesc, al promovarii valorilor istorice multiculturale, al cunoasterii mediului spiritual si natural romanesc peste hotare, precum si pentru intarirea cooperarii dintre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Romania.
”Prin proprietati, prin fundatii si asociatii, prin incurajarea investitiilor si a competitiei, prin interesul pentru restaurarea monumentelor si protectia naturii, dar mai ales prin exemplul personal, printul de Wales a devenit un adevarat protector al Transilvaniei si al Romaniei. De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, si pana la Sapanta, in inima Maramuresului istoric, Alteta Sa Regala, cu ajutorul Trustului ‘Mihai Eminescu’, al altor organizatii, fundatii si asociatii, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimosi care-l inconjoara si pretuiesc, lasa sigilii perene, in vederea conservarii traditiilor istorice si a naturii neintinate. (…) Printul Charles se constituie intr-un adevarat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credinta cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului”, a spus si rectorul Ioan — Aurel Pop, in discursul sau rostit cu ocazia ceremoniei, conform Agerpres.
Rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”, Ioan-Aurel Pop, a evocat, in discursul sau pentru ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Altetei Sale Regale Charles, Print de Wales, legaturile acestuia cu tara noastra, precizand inrudirea sa cu dinastia Basarabilor si pe cea cu Regina Maria a Romaniei.
Printre personalitatile care au primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB se mai numara Mario Vargas Llosa, cancelarul Angela Merkel, Regele Mihai I al Romaniei, Papa Benedict al XVI-lea, Bartolomeu, patriarhul ecumenic, Bronislaw Geremek, Jacques Le Goff, Hans-Adam al II-lea, principe de Liechtenstein.
La data de 31 mai 2014, Alteta Sa Regala Charles, Print de Wales, a primit si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, festivitatea avand loc atunci in Aula Magna a Palatului Facultatii de Drept.
Printul Charles manifesta un deosebit interes pentru Romania. Incepand din 1997, a vizitat Romania de mai multe ori si s-a implicat in pastrarea patrimoniului cultural romanesc. In 2006, si-a achizitionat in satul brasovean Viscri o fosta proprietate a unei familii de sasi, o casuta veche construita in 1758. In prezent, are mai multe proprietati in Romania.
Adauga un comentariu