Magazin

Printul Hans-Adam II, al Liechtensteinului, a baut bere alaturi de supusii sai

Publicat: 16 aug. 2019

Micul principat Liechtenstein a celebrat joi a 300-a sa aniversare ca o insula de pace si prosperitate intr-o lume agitata, un loc unde cetatenii pot bea bere alaturi de monarhul lor, printul Hans-Adam II, relateaza Reuters. ”Este un privilegiu pentru mine sa pot face acest lucru”, a spus Johannes Allgaeuer, in varsta de 26 de ani, dupa ce a ciocnit o bere rece cu printul Hans-Adam II, la o petrecere organizata in gradina castelului acestuia, de unde se poate vedea de la inaltime capitala Vaduz. Allgaeuer a notat ca acest lucru nu este la fel de neobisnuit ca o intalnire a unui american cu Donald Trump.

Topul celor mai bogate familii regale din lume uimeste din nou. Averile printilor, regilor, ducilor si sultanilor analizate atent 

”Aici suntem ca o mare familie. Ne vedem des unii cu altii. Ne intalnim des unii cu altii”, a explicat acesta. Sarbatoarea a fost speciala pentru ca a marcat aniversarea de 300 de ani a principalului care se afla in muntii Alpi, intre Elvetia si Austria, si este a sase cea mai mica tara din lume, cu o populatie de circa 38.000 de oameni. Unii locuitori au avut o problema cu dinastia conducatoare cand Hans-Adam, a carui familie bogata detine LGT Bank, a avertizat in 2003 ca va abdica daca supusii sau nu ii vor acorda puteri constitutionale mai mari intr-un conflict legat de numirile in justitie. Printul a castigat votul cu usurinta. In prezent, majoritatea cetatenilor sustin monarhia, a declarat Manfred Frick, de 39 de ani.

”Politicienii vin si pleaca, dar dinastia princiara este pentru totdeauna”, a spus Frick. Printul Alois, conducatorul in exercitiu al statului si mostenitor al tronului, in varsta de 51 de ani, a adoptat un ton similar in discursul sustinut in fata compatriotilor sai. ”Tara noastra este printre cele mai sigure locuri din lume. Domnia legii este ferm stabilita. Cu greu poate fi intalnita o tara unde un cetatean are atat de mult de spus in politica. Avem cel mai ridicat standard de viata din lume”, a spus printul, care a subliniat ca in urma cu 300 de ani tara era saraca.

Limba oficiala este germana, desi locuitorii vorbesc in majoritate un dialect alpin. Moneda este francul elvetian, iar patru din cinci locuitori este romano-catolic. Alaturi de Norvegia, Islanda si Elvetia, Liechtenstein face parte din Asociatia Europeana pentru Comert Liber, a tarilor care fac parte din piata unica fara sa fie membre ale Uniunii Europene. Cel mai mare angajator este Hilti, compania care produce unelte electrice. Economia este sustinuta de serviciile financiare si a devenit un hub al criptomonedelor.

Alois, absolvent al academiei militare Sandhurst din Marea Britanie, este fiul lui Hans-Adam si nepot al lui Franz Josef II, care a mutat familia de la Viena in 1938, pe un teritoriu cumparat de o stramos al sau penru a obtine un loc in consiliul princiar al Sfantului Imperiu Roman.

Dreptul de veto al printului face din aceasta monarhie una dintre putinele in Europa cu autoritate politica, cu toate ca locuitorii au dreptul sa organizeze un referendum pentru retragerea increderii in print, daca cel putin 1.500 de cetateni sustin ideea. Celebrarea de joi a avut loc la capatul unui an de festivitati care au inclus un concurs pentru alegerea unui cantec. Piesa castigatoare a fost “This is Where I Belong”.
 loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit