Secretele istoriei

Printul Nicolae implineste 34 de ani. In ce relatii se afla cu Casa Regala dupa ce i-a fost retras titlul regal

Publicat: 01 apr. 2019
3

Astazi, 1 aprilie, Nicolae Medforth-Mills sau, asa cum continua sa-i spuna admiratorii lui, Printul Nicolae, implineste 34 de ani. Este nepotul cel mai mare al fostului suveran, Mihai I, fiind fiul Principesei Elena si al profesorului de geografie, Robin Medforth-Mills. Povestea lui ar putea deja fi scenariul unui film, cu treceri de la extaz la agonie, povesti de iubire, dar si de tradare, intrigi si conspiratii.

Fostul Principe Nicolae, dar caruia ii vom spune, pur si simplu, Nicolae, s-a nascut in Meyrin, Elvetia. Familia se va stabili, insa, dupa un periplu prin Sudan, unde tatal lui Nicolae  a lucrat ca profesor in cadrul ONU, in Durham, Anglia, unde au locuit pina la divortul parintilor, in 1991. Dupa aceea, Nicolae si sora lui mai mica, Elisabeta-Karina, vor locui alaturi de mama lui si ce-l de-al doilea sot al acesteia, Alexander Philips Nixon, in Sunderland. Aici va primi o educatie buna, dar stricta, la Shiplake College, o scoala britanica traditionala, cu internat. In copilarie si-a descoperit si pasiunea pentru masini, mostenita de la bunicul lui, Regele Mihai I. In timpul vacantelor petrecute la resedinta acestuia de la Versoix, an Elvetia, Principele Nicolae obisnuia sa petreaca ore in sir in garajul bunicului sau, urmarindu-l pe acesta cum mesterea la Jeep-urile din colectie. De asemenea, a deprins tainele jocului de golf de la bunica sa, Regina Ana, cu care obisnuia, de asemenea, sa mearga la pescuit. Dupa liceu, a decis sa urmeze cursurile de management din cadrul Universitasii din Londra, pe care le-a absolvit in 2012.

Principele Nicolae si-a insotit bunicul in istorica vizita din aprilie 1992

Dar traiectoria vietii lui se va schimba profund dupa evenimentele din decembrie 1989 din Romania, cand problema Monarhiei, ce parea ingropata pentru totdeauna in timpul regimului comunist, a revenit in actualitate, dar si in inimile multor romani. Practic necunoscut in tara bunicului si strabunicilor lui, Nicolae , un pustan de doar 7 ani la acea vreme, a aparut intaia oara in timpul istoricei vizitei Regelui Mihai, din 25-27 aprilie 1992, cand sute de mii de oameni au scandat pentru revenirea la monarhie.

Stand langa bunicul lui si salutand multimea din balconul Hotelului Continental, intr-un gest cu mare incarcatura simbolica, multi au fost cei care au privit acest transfer de prestigiu si de autoritate bunic-nepot ca pe un indiciu al viitorului mostenitor al Coroanei Romaniei, in conditiile in care Majestatea Sa Regele avea doar fiice, iar legea salica stipulata in vechiul Statut Regal din 1884, nu le-ar fi permis sa aceeada in linia de succesiune la Tron. Urmatorii ani pareau ca vor confirma presupunerea nascuta in emotia evenimentului din 1992, chiar daca ordinea de succesiune la Tron a fost modificata prin Statutul Regal din 2007, ce elimina principiul mostenirii doar pe linie barbateasca, iar Nicolae devenea al treilea „la rand”, dupa Printesa Margareta si propria mama, Printesa Elena.

La 25 de ani, Nicolae a primit titlul de Alteta Regala si Principe al Romaniei

Copilul Nicolae s-a transformat in adolescent, apoi intr-un tinar tot mai charismatic, implicandu-se an tot felul de proiecte ecologiste si umanitare in Romania, implicandu-se in diverse actiuni sportive-caritabile, dar si present la multe evenimente de gala ale Familiei regale si devenind o figura tot mai cunoscuta romanilor. In anul 2010, la implinirea varstei de 25 de ani, a primit titlul de Alteta Regala si Principe al Romaniei, iar scenariul pronosticat de multi parea deja o certitudine. Nicolae avea sa devina, de fapt, urmasul Regelui Mihai la Coroana Romaniei, in cazul in care monarhia s-ar fi reinstaurat, la un moment dat. Ba chiar, in 2012, dupa absolvirea facultatii, Nicolae s-a stabilit definitiv in Romania, declarand antr-un interviu ca daca romanii il vor vrea, el e pregatit sa isi asume misiunea istorica de Rege. A fost, probabil, poate primul semn al propriilor ambitii ale tanarului Nicolae, unele care, de buba seama, nu s-au potrivit cu planurile altor membri puternici ai Familiei Regale. Inca 3 ani, lucrurile au decurs intr-o aparenta normalitate. Mai mult, cu ocazia implinirii a 30 de ani, pe 1 aprilie 2015, insasi Principesa Margareta, a oferit un mare dineu in cinstea Printului Nicolae.

Principele Nicolae a fost exclus din linia de succesiune la Coroana Romaniei in 2015

Dar situatia s-a schimbat aproape peste noapte, dupa ce o tanara, apropiata lui Nicolae mai ales in lungile expeditii pe bicicleta prin tara, Nicoleta Cirjan, a sustinut ca e insarcinata, copilul fiind al Printului Nicolae, luceru negat categoric de print. De fapt, la nivel public, mai intii a picat ca un trasnet decizia Regelui Mihai din 1 august 2015 de a-i retrage lui Nicolae titlul de „Principe al Rominiei” si de a-l scoate din linia de succesiune la Coroana Romaniei. In textul documentului se face referire indirect la anumite devieri de la principiile morale ale lui Nicolae ce ar fi dus la atitudini neconforme cu statutul unui membru de vaza al Casei si al Familiei Regale. Abia dupa aceea, dupa o cascada de supozitii, a aparut in spatiul public povestea cu Nicoleta Cirjan, problema neclarificata nici astazi, la peste 3 ani de la nasterea copilului, o fetita, din cauza neintelegerilor ivite in privinta locului efectuarii unor teste de paternitate.

Despre situatia creata, Nicolae avea sa marturiseasca intr-un interviu: „ A fost un soc. A fost dificil sa gasesc o viata noua, m-am mutat in Franta, am cautat job in Franta, Elvetia, Anglia. Pana la urma am gasit un job in Anglia. A fost decizia Regelui, am respectat-o. Niciodata nu am putut sa spun partea mea, nu am avut o conversatie cu familia mea, inclusiv cu Regele, despre ce s-a intamplat, daca ceva s-a intamplat”. Sigur, admiratorii lui Nicolae au aratat cu degetul, ca responsabili pentru intrarea lui in dizgratie, pe Principesa Margareta, actualul Custode al Coroanei si pe sotul acesteia, Printul Radu. Pana la urma, chiar si lupta pentru o coroana ipotetica, e tot o lupta pentru bani, prestigiu si putere. Iar cel mai tare invinge. Probabil…

Principele Nicolae s-a casatorit in 2018 cu Alina Binder. Casa Regala n-a participat

Apoi, lucrurile au mers din rau in mai rau, tensiunile dintre Nicolae si, practic, toti ceilalti membri ai Casei Regale, inclusive cu propria mama, izbucnind aproape cu violenta in perioada in care Regele Mihai isi traia ultimele zile de viata, la resedinta din Aubonne, Elvetia. Face, fara succes, sapte incercari de a-si vedea pentru o ultima oara bunicul pe care nu-l mai  vazuse de 2 ani. Intr-una dintre ele, cea mai mediatizata, a fost chiar acuzat ca a dorit sa forteze intrarea in resedinta, agresand cativa membri ai personalului. Lui Nicolae doar i s-a permis, formal, sa fie prezent la ceremoniile de inmormantare, in grupul celor din Familia Regala, dar nu i s-a dat voie sa calatoreasca cu Trenul Regal, de la Bucuresti la Curtea de Arges, locul de veci al regilor si reginelor Romaniei.

La 30 septembrie 2019, Nicolae s-a casatorit religios cu Alina Maria Binder, intr-o ceremonie spectaculoasa, urmata de petrecerea de nunta, in Sinaia, dupa ce cu un an in urma se casatorisera civil in Anglia. Este greu de anticipat ce va aduce viitorul in privinta destinului monarhiei romane si al statutului fostului Principe Nicolae. Pana atunci, Nicolae a trecut de la prezumtivul rol de urmas al Regelui Mihai, la cel de persoana privata, exclusa din orice succesiune la Coroana Romaniei. Iar relatiile cu ceilalti membri ai Familiei Regale sunt, practic, total inghetate – doar propria sora fiindu-i aproape in momentul casatoriei – o reconciliere parand greu, daca nu imposibil de realizat. Oricum, nu in cursul vietii Principesei Margareta.  Insa Nicolae inca are inainte o viata de trait si, de ce nu?, de sperat. Important este ca in toti acesti ani, a descoperit si s-a indragostit de Romania. Tara careia i-ar fi putut fi Rege!

Adauga un comentariu