News Flash:

Privatizarea Antibiotice SA, suspecta de coruptie

14 Octombrie 2008
1345 Vizualizari | 2 Comentarii
Privatizarea Antibiotice SA suspecta de coruptie
• Deputatul PSD Aurel Nechita, din Galati, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a afirmat ca este posibila intentia de a falimenta fabrica ieseana de medicamente doar pentru a fi valorificate cele 40 de hectare de teren ce apartin Antibiotice SA, evaluate la 40 milioane Euro • Prin alegerea metodei de privatizare prin licitatie cu strigare, ca la oborul de vite, conducerea AVAS nu a stabilit clar cum vor fi rezolvate problemele privind siguranta locurilor de munca ale celor 1600 de angajati, realizarea de investitii, participarea la privatizare a unor companii cu experienta in domeniu • S-a constatat ca, prin specificul activitatii, unitatea are importanta strategica, asigurand pastrarea unui echilibru din punct de vedere al preturilor medicamentelor comercializate pe piata nationala


Membrii comisiei de ancheta a Camerei Deputatilor au pus capat scandalului declansat privind privatizarea societatii comerciale Antibiotice SA Iasi, demonstrand, printre altele, ca aceasta privatizare a avut la baza si interese imobiliare. Astfel, deputatul PSD Aurel Nechita, din Galati, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a afirmat ca este posibila intentia de a falimenta fabrica ieseana de medicamente doar pentru a fi valorificate cele 40 de hectare de teren ce apartin Antibiotice SA, evaluate la 40 milioane Euro, dupa cum se arata in raportul final al comisiei parlamentare de ancheta. Mai mult decat atat, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), condusa de liberalul Teodor Athanasiu, nu a efectuat nici un studiu privind impactul privatizarii firmei iesene asupra pietei medicamentelor din Romania. In plus, prin alegerea metodei de privatizare prin licitatie cu strigare, ca la oborul de vite, conducerea AVAS nu a stabilit clar cum vor fi rezolvate problemele privind siguranta locurilor de munca ale celor 1600 de angajati, realizarea de investitii, participarea la privatizare a unor companii cu experienta in domeniu etc. Cu alte cuvinte, comisia parlamentara a demonstrat, fara nici o retinere, ca privatizarea Antibiotice SA prin metoda propusa de AVAS nu avea nici o legatura cu o afacere profitabila, nici pentru statul roman, nici pentru firma, nici pentru angajati. Reamintim ca la vremea respectiva, au circulat informatii conform carora de privatizarea fabricii iesene de medicamente era interesat direct baronul iesean Relu Fenechiu, seful organizatiei judetene a PNL, acesta fiind tentat de valoarea imobiliara a terenurilor pe care se afla firma ieseana.

Importanta fabricii

In urma audierilor organizate de catre Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor pe tema privatizarii Antibiotice SA Iasi, din februarie 2008, s-a constatat ca, prin specificul activitatii, unitatea este una de importanta strategica, asigurand pastrarea unui echilibru din punct de vedere al preturilor medicamentelor comercializate pe piata nationala. De asemenea, Antibiotice SA este singurul producator din tara de antibiotice injectabile din clasa penicilinelor si cefalosporinelor. In ceea ce priveste modalitatea de privatizare, stabilita de o hotarare de Guvern prin licitatie cu strigare in loc de licitatie cu oferte, s-a constatat ca aceasta a prezentat mai multe neajunsuri si lipsa unui caiet de sarcini.Concluzii in urma anchetei

In urma audierilor din cadrul Comisiei de ancheta, au rezultat concluzii referitoare la decizia de stopare a privatizarii SC Antibiotice SA Iasi. Astfel, nu exista nici un fel de reglementari ale Uniunii Europene care sa oblige tarile membre la privatizari punctuale si, in consecinta, nu exista constrangeri europene. De asemenea, din analiza efectuata de consultantul financiar, metoda de privatizare a societatii prin negociere pe baza de oferte preliminare neangajante este avantajoasa deoarece dispune de cea mai buna balanta dintre maximizarea pretului si oportunitatea de a evalua planul de afaceri, fiind cea mai folosita metoda in achizitiile din industrie. De asemenea, trebuie sa se aiba in vedere faptul ca Antibiotice SA Iasi este, in prezent, singurul producator de antibiotice din Romania si din acest punct de vedere are o importanta strategica. In opinia membrilor comisiei, in situatia in care se va opta pentru privatizarea SC Antibiotice SA Iasi, aceasta trebuie sa se faca in interesul tarii si, implicit, al sistemului sanitar, printr-un contract de privatizare, preferabil prin asociere sau negociere pe oferta preliminara neangajanta care sa cuprinda o serie de clauze. Comisia a hotarat, in unanimitate, ca este necesara o analiza aprofundata a modului de privatizare a SC Antibiotice SA Iasi pentru a gasi cea mai buna solutie. In acest sens, comisia apreciaza ca exista doua variante avantajoase pentru sistemul de sanatate si anume fie modificarea legislatiei prin introducerea in Legea privatizarii a metodei de privatizare prin negociere pe oferta preliminara neangajanta, fie prin trecerea SC Antibiotice SA Iasi in patrimoniul Ministerului Sanatatii Publice si asocierea cu un investitor care sa accepte conditiile impuse de partea romana.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

importanta fabricii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Iftode Victor  | #45091
Va avertizez cu toata seriozitatea:FENECHIU LUCREAZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Acest individ va distruge si fabrica de antibiotice,asa cum a distrus si NICOLINA SI NU NUMAI.
OPRITI-L din drumul sau pe acest mafiot al natiei romane !In cele doua luni pana la alegeri,EL si cu mafiotii lui,sunt in stare sa distruga tot ceea ce mai inseamna activitate economica la nivel de judet.
Aveti grija de FENECHIU !Este mana-n mana cu cei doi mari :Bogdanel si Taricel.
MIHAI IASI  | #45092
Da domnule VICTOR ai dreptate dar atat timp cat implicatiile sunt ``de sus`` nu cred ca se va implica nimeni pt. a mai salva una din emblemele IASULUI asa cum nu s/a facut nimic cu ``TEPRO``. SAHLEANU priveste de sus DUMNEZEU sa/l ierte si pt. cei ce l/au uitat le aduc aminte ca DUMNEZEU nu bate cu ciomagul.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013252 (s)