News Flash:

Privatizarea, incotro?

18 Decembrie 2000
1314 Vizualizari | 0 Comentarii
•2000 a fost anul schimbarilor la FPS, dupa restructurarea din primavara si reorganizarea din aceasta toamna •In ciuda acestor modificari, ritmul privatizarilor a continuat sa fie in Iasi destul de slab

Desi s-a vorbit foarte mult despre incheierea procesului de privatizare inca din 2000, acest deziderat este inca departe de a fi indeplinit. Privind in urma, dupa opt ani de activitate, rezultatele nu sunt foarte bune, dar nici foarte proaste, chiar daca in ultimul an ritmul vanzarilor a scazut considerabil. Anul trecut, Directia Teritoriala Iasi a Fondului Proprietatii de Stat nu a realizat decat jumatate din programul propus, si nici in acest an lucrurile nu stau prea pe roze. In plus, noul Guvern intentioneaza sa treaca privatizarea in subordinea ministerelor, ceea ce ar duce, potrivit conducerii FPS, la un haos si mai mare decat cel existent in prezent.

2000 nu este un an reprezentativ

In ceea ce priveste licitatiile pentru societati din judetul Iasi, din 41 desfasurate in primele opt luni ale anului, conform datelor prezentate de FPS Iasi, au fost adjudecate numai 16, valoarea totala a capitalului social privatizat ridicandu-se la 60,7 miliarde lei. Din cele 25 de licitatii esuate, ponderea cea mai insemnata o detin societatile comerciale mari, cu preturi de vanzare cuprinse intre 10-20 de miliarde si chiar peste 20 de miliarde lei, care nu isi gasesc, cel putin deocamdata, cumparatori. Cum nici in viitor nu prea sunt sanse pentru ca aceste societati sa fie privatizate integral, solutia optima pare divizarea acestora, pentru ca transferul de proprietate sa poata fi, totusi, realizat.
Cele mai multe contracte incheiate de o directie teritoriala din subordinea sucursalei Iasi a FPS s-au inregistrat la Botosani, in numar de 33, insa valoarea totala a capitalului social privatizat nu o depaseste pe cea a privatizarilor din Iasi, fiind de 59,8 miliarde lei. Pe cea de a treia pozitie in ceea ce priveste totalul contractelor incheiate se afla Directia Teritoriala Bacau, cu noua contracte, dar cu un randament mai bun in ceea ce priveste totalul capitalului social privatizat, in valoare de 45,9 miliarde lei. In aceste conditii, nu se poate spune despre anul 2000 ca este unul reprezentativ, mai ales ca despre anul care se va incheia se vorbea ca fiind ultimul al procesului de privatizare.

Ritm nesatisfacator

Din cele sase directii sau servicii teritoriale existente in regiunea nord-est, pentru doua (Neamt si Vaslui) nu mai sunt de intocmit note de privatizare. In top conduce judetul Iasi, unde mai sunt de intocmit inca 23 de note, urmat de Suceava (cu 14 note), Botosani (6) si Bacau (4). In ceea ce priveste numarul societatilor care nu sunt inca privatizate, in Iasi acesta este mai mare de 23, datorita faptului ca sunt multe firme cu contracte reziliate, al caror proces de privatizare trebuie reluat.
Valoarea cea mai mare a capitalului social privatizat s-a inregistrat in 1998, la un nivel de 114 miliarde lei. Cu cele 60 de miliarde lei pentru care s-a facut transferul de proprietate in acest an, valoarea capitalului social care a mai ramas de privatizat in Iasi a scazut cu putin sub 1.000 de miliarde lei, reprezentand aproximativ jumatate din valoarea inregistrata initial, de 1.992 de miliarde lei, in 1992.

De ce nu merge

Potrivit conducerii FPS Iasi, printre cauzele intarzierilor aparute in realizarea programului de privatizare se numara situatia neclara a patrimoniului unor societati, litigii in derulare la diferite instante judecatoresti, programe de divizare, precum si stabilirea, prin Legea nr.99/1999, a unor exigente sporite pentru obtinerea avizului de mediu (intre 30 si 285 de zile) si a certificatelor de sarcini fiscale (intre 30 si 60 de zile).
FPS Iasi a propus mai multe masuri vizand imbunatatirea ritmului privatizarii, cea mai importanta constand in concretizarea unei strategii pe termen mediu, la nivelul politicii economice guvernamentale, care sa prevada facilitati fiscale pentru persoanele care realizeaza investitii in domeniul productiei, care angajeaza someri, pastreaza si maresc numarul de salariati. Foarte importanta este si procedura compensarii datoriilor catre bugetul de stat, pentru a scadea datoriile, procedura care ar trebui aplicata la o scara mai larga.
Aplicarea unor masuri eficiente, care sa aiba la baza, in primul rand, un climat economic stabil, ar putea duce la finalizarea procesului de privatizare intr-un termen ceva mai redus.

FPS poate ramane fara "obiectul muncii"

Dupa ce motiunea introdusa de PDSR a fost adoptata, s-a instituit o adevarata blocada. Lucru facut numai pe jumatate insa, caci se pot desfasura licitatiile deja programate pana la data adoptarii motiunii, insa nu se pot semna contractele de vanzare-cumparare. In acest fel, se poate depasi termenul legal de semnare, astfel ca nu este exclus ca FPS sa fie actionat in instanta de catre cumparatori. La Iasi, cel putin pana in prezent, nu este cazul, fiind desfasurata o singura licitatie, adjudecata, data de semnare a contractului estimandu-se pentru mijlocul lunii ianuarie. In rest, anul 2000 poate fi considerat ca unul plin de framantari in ceea ce priveste privatizarea, cu multe contracte reziliate si cu o anulare spectaculoasa a contractului de la Tepro. In plus, doua valuri de schimbari si modificari structurale in cadrul Fondului, la care se adauga intentia Guvernului Nastase de a-i lua "painea", prin trecerea privatizarii in subordinea mai multor ministere.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014115 (s)