Actualitate

Privatizarea mamutilor industriali ieseni

Publicat: 09 iul. 1999

•”Cazul Tepro” poate constitui un precedent periculos •Afirmatia ii apartine lui Edmond Roman, purtatorul de cuvint al FPS Iasi

Sansele ca cele trei mari firme iesene care se afla pe listele de privatizare (Terom SA – producatoare de fire si fibre sintetice, Nicolina SA – producatoare de utilaje mecanice si utilaj terasier si Fortus SA – combinat de utilaj greu, metalurgie) sa atraga investitii in zona par a fi destul de reduse, din cauza recentelor evenimnete de la Tepro, a declarat Edmond Roman, purtator de cuvint al FPS Iasi.
„Cazul Tepro a creeat un precedent periculos. Eventualii cumparatori interesati de una din aceste trei mari societati scoase la vinzare vor astepta probabil ca intii sa se desfasoare restructurarile si abia apoi vor veni cu oferte concrete. In plus, in urma incidentelor care au urmat privatizarii de la Tepro, aceasta zona a tarii poate intra intr-un con de umbra”, ne-a declarat Edmond Roman, purtatorul de cuvint al FPS Iasi.
Fata de celelalte mari centre industriale ale tarii, Iasul a ramas cu mult in urma: pina la aceasta data a fost vinduta doar o singura firma mare, dar si aceasta privatizare a intimpinat multe probleme. „In cazul in care investitorul ceh s-ar fi retras, problemele ar fi putut deveni cu mult mai mari, el fiind in masura sa solicite daune pentru nerespectarea clauzelor contractuale de catre partea romana”, a precizat Edmond Roman. „Astfel ca, de acum inainte, este foarte probabil ca investitorii, in speciali cei straini, sa fie mult mai precauti, fiind avertizati de catre incidentele care au avut loc la Tepro. In aceeasi situatie nu se afla numai cele trei mari societati iesene trecute pe lista de privatizare (Fortus, Terom si Nicolina), ci si multe alte firme din tara, cum ar fi xTractorula din Brasov sau xPetromidiax Navodari”.
De mentionat ca, in economia ieseana, cele trei firme au o pozitie deosebita: cumuleaza circa 10.000 de salariati si cifre de afaceri impresionante. Daca aceste firme vor fi privatizate, este de asteptat o relansare a economiei pe plan local, dat fiind faptul ca de acestea depind alte citeva firme.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu