News Flash:

Privatizarea se taraie

23 Decembrie 1999
1345 Vizualizari | 0 Comentarii
•In lipsa unor facilitati fiscale, investitorii nu se inghesuie sa cumpere •Cea mai mare cautare o au firmele din comert

La sfarsitul anului 1999, din totalul capitalului social aferent privatizarii in judetul Iasi, doar ceva mai putin de jumatate a trecut in sectorul privat. Aceasta, in opinia directorului Directiei Teritoriale Iasi a Fondului Proprietatii de Stat, Ioana Dornescu, "arata o situatie relativ slaba a privatizarii, in ultimii sapte ani". In opinia conducerii FPS, dificultatea o constituie dezinteresul investitorilor. "Notele de privatizare sunt facute, ofertele au fost date publicitatii insa licitatiile nu au avut loc datorita faptului ca nu au existat clienti. Aceasta denota ca investitorii autohtoni nu dispun de suficiente resurse financiare", a mai precizat Ioana Dornescu.
Relansarea privatizarii poate deveni o realitate numai in cazul acordarii de facilitati fiscale, un sistem de rate bine pus la punct, completate de o alta serie de avantaje menite sa starneasca interesul investitorilor. "Cumparatorii sunt descurajati de termenele de plata care se situeaza intre 60 si 90 de zile. Ei achizitioneaza dosarul de prezentare al firmei, dar la licitatie nu se mai prezinta. De aceea, anul 2000 este unul important din punctul de vedere al facilitatilor acordate investitorilor. Neacordarea acestora va duce la o lipsa si mai acuta de clienti, ceea ce inseamna mentinerea aceluiasi ritm greoi al privatizarii. In plus, anul viitor vor fi scoase la vanzare intreprinderile mijlocii si mari, procesul de privatizare in cazul acestora urmand sa fie mai greoi, datorita dificultatilor cu care se confrunta la ora actuala unitatile de productie din tara. La acestea se vor adauga fostele Intreprinderi Agricole de Stat (IAS), solutia optima pentru privatizarea acestor unitati de productie fiind divizarea sau vanzarea de active", a subliniat directorul FPS Iasi.

Anul acesta au fost privatizate numai intreprinderi mici si mijlocii

In ceea ce priveste derularea procesului de privatizare, edificator pentru mersul lent al acesteia este anul 1999. Desi au fost efectuate 88 de note de privatizare, au fost adjudecate doar 53 de licitatii. Rezulta un numar de 35 de licitatii care s-au incheiat cu un esec. Un ultim exemplu il constituie privatizarea firmei Asam, producatoare de piese si subansamble pentru mijloacele de transport, aflata ieri la cea de a treia tentativa de organizare a licitatiei, de fiecare data neinregistrandu-se nici un solicitant.
Cele mai multe firme privatizate in acest an sunt societati comerciale mici (49), din care ponderea cea mai importanta o detin cele din sfera comertului (32), urmate de unitati de alimentatie publica (4) si de firme din ramurile constructii, transporturi si agricultura (cate doua). Tot in 1999 au fost privatizate si sapte firme mijlocii, din care doua in domeniul constructiilor si cate una din ramurile textile, constructii de masini, prestari servicii si farmacii. Aceste contracte (in mare parte aflate in curs de plata) insumeaza un capital social de 37,37 miliarde de lei, reprezentand 1,85% din totalul capitalului social detinut de FPS la infiintare, in 1992. Contractele acestea, adaugate la sumele obtinute prin vanzarea de societati incepand cu 1992, au dus la sfarsitul acestui an la un capital social privatizat in valoare totala de 1.042,5 miliarde de lei. Aceasta valoare reprezinta 52,23% din capitalul social detinut de FPS in 1992. In Iasi, procesul de privatizare al societatilor comerciale mari continua sa constituie o problema, exceptie facand cele patru societati care vor fi privatizate prin banci de investitii si agenti de privatizare (Terom, Fortus, Nicolina si Antibiotice), in cadrul programului PSAL. Un exemplu il constituie SC Iasitex SA, nici un investitor nearatandu-se interesat de preluarea pachetului majoritar de actiuni, in valoare de aproximativ 75 miliarde de lei. FPS Bucuresti, prin care se desfasoara privatizarea de la Iasitex, va organiza o noua licitatie la sfarsitul lunii viitoare, cand pretul de achizitie va scadea, in conformitate cu cadrul legislativ.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1508 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013710 (s)