National

PRM cere ca Marga sa-si dea demisia cu adevarat

Publicat: 07 feb. 2000

•Stanciu va cere ministrului Invatamantului daune morale de doua miliarde de lei •Simirad ar suferi de „simptomul primului ministru”

La ultima conferinta de presa a Partidului Romania Mare, deputatul Anghel Stanciu a facut un rechizitoriu dur actualei puteri, taxand cele mai noi initiative ca „ultima zvacnire a acestei puteri, demagogica prin definitie si continut”, ale carei contracte, cu Romania sau cu tineretul roman, raman amintiri ce trezesc cosmaruri.

Intreaga reforma initiata de CDR – a afirmat Stanciu- sta sub semnul dezastrului. „Romania ar fi mers mai bine fara conducatori”, a comentat deputatul peremist. Au fost aduse date concrete : populatia cu loc de munca a scazut de la 8,2 milioane in 1990 la 4,8 milioane in 1999; numarul pensionarilor a crescut, in aceeasi perioada, de la 3,7 milioane la 5,8 milioane; salariul real este cu 50% mai mic decat in 1990, in timp ce pensiile au scazut cu 47% etc. Toate acestea coroborate cu o restructurare a economiei, care se bazeaza pe lichidarea agriculturii si industriei, la care s-a adaugat, in ultimul timp, si falimentarea invatamantului romanesc, dau masura acestui dezastru.

Invatamantul este, insa, punctul forte al profesorului Stanciu. ” Ca lichidarea acestuia sa fie eficienta, a spus el, resursele financiare s-au diminuat an de an, ajungandu-se in 1999 ca sa reprezinte doar 2,7 din PIB, iar salariul profesorilor sa fie asigurat doar pe noua luni”. Anghel Stanciu a recunoscut ca nici guvernele anterioare n-au alocat cele patru procente legale, descoperind aici secretul marii drame cu care se confrunta Romania. Faptul ca legile nu sunt respectate incepand cu guvernul. Dand dreptate profesorilor, pentru ca „reforma s-a indepartat atat de mult de scoala, incat scoala nu mai inseamna nimic”, Stanciu a indemnat la o solidarizare a cadrelor didactice din parlament cu colegii lor care au initiat actiunea grevista.

Scopul final: debarcarea ministrului Marga a carei demisie e considerata o cacealma. Reprosandu-i faptul ca e singurul ministru care nu a gasit nici o solutie pentru a-i ajuta pe cei pe care ii conduce si ca „lucreaza” pe trei fronturi (comisie, mass-media si in spatele usilor inchise), deputatul peremist i-a cerut imperios sa-si dea cu adevarat demisia. S-a vorbit chiar de initierea unei motiuni simple. Cat priveste propriul sau conflict cu Andrei Marga, iscat in urma unor declaratii considerate defaimatoare, in care a fost facut „haidamac”, Stanciu a anuntat ca va cere despagubiri in valoare de doua miliarde de lei ministrului Invatamantului, pe care ii va ceda scolilor din Iasi.

In alta ordine de idei, Anghel Stanciu s-a referit si la cateva aspecte locale si nationale. Numeroasele contacte la nivel inalt ale lui Constantin Simirad sunt vazute ca facand parte dintr-un simptom de prim-ministru de care sufera primarul Iasului; suspendarea lui Funar e doar o incercare prin care „monstruoasa coalitie” vrea sa-l indeparteze pe cel mai bun primar al Romaniei iar marirea coeficientului de salarizare a secretarilor de comune o masura prin care actuala putere vrea sa-si asigure sprijinul autoritatilor locale la viitoarele alegeri.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit