News Flash:

PRM vrea sa distruga votul uninominal

16 August 2008
687 Vizualizari | 0 Comentarii
Corneliu Vadim Tudor
• PRM a depus, ieri, la Cabinetul primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, o plangere prealabila prin care se cere anularea Hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, pe care o considera "profund nelegala"


PRM a depus, ieri, la Cabinetul primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, o plangere prealabila prin care se cere anularea Hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, pe care o considera "profund nelegala". Solicitarea a fost inregistrata la Guvern urmand ca, in functie de raspunsul primit, PRM sa atace sau nu in instanta, la Curtea de Apel, hotararea de guvern. Potrivit solicitarii PRM, Hotararea Guvernului nr. 802 din 31 iulie 2008 pentru aprobarea primei delimitari a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, publicata in Monitorul Oficial 595 din 8 august 2008, este profund nelegala.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, solicita revocarea in integralitate a actului normativ si emiterea unei alte Hotarari, care sa respecte principiile constitutionale ale procedurilor electorale, prevederile Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, pe care Hotararea respectiva le incalca.
"Partidul Romania Mare s-a pronuntat si se pronunta constant impotriva oricarui sistem de vot uninominal, sistem abandonat de majoritatea tarilor democratice, el fiind pastrat in rare cazuri, de exceptie, unde functionarea sa traditionala a permis o rodare eficienta", se arata in documentul citat.
Potrivit liderului PRM, care semneaza cererea, acest sistem este generator de mari inechitati, de natura a deforma si a compromite exprimarea vointei populare. In solicitare se mai arata ca, daca, totusi, a fost adoptata aceasta solutie, este necesar ca ea sa fie pusa in aplicare in deplina constitutionalitate si legalitate, inlaturandu-se orice situatie ce poate periclita corectitudinea desfasurarii scrutinului electoral. Vadim Tudor solicita premierului ca, in conditiile si termenele prevazute de Legea nr. 554/2004, Legea contenciosului administrativ, sa se pronunte asupra celor semnalate in Plangerea prealabila, care are rolul de a declansa procedurile contenciosului administrativ. Printre criticile aduse de PRM hotararii de guvern sunt diferente procentuale mai mari de 30 la suta intre colegiul minim si colegiul maxim din cadrul unei circumscriptii si care contravin prevederilor legale, cum este cazul colegiilor judetelor Alba, Arges, Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Tulcea. In opinia presedintelui PRM, Hotararea Guvernului incalca in mod flagrant dispozitia absolut obligatorie ca hotararea sa fie conforma cu hotararea comisiei parlamentare, de natura a inlatura un posibil arbitrar guvernamental determinat de interese politice, Executivul impunand unilateral delimitari de colegii in circumscriptiile electorale nr. 14 - judetul Constanta, nr. 32 - judetul Satu Mare si nr. 42 - municipiul Bucuresti. O alta critica adusa de PRM este aceea ca Hotararea Guvernului nu mentioneaza elementul de baza al tuturor calculelor, constituit din numarul de locuitori la care se raporteaza atat pentru stabilirea numarului de colegii prin aplicarea normei de reprezentare, cat si pentru delimitarea acestora, ingreunand procesul de stabilire a respectarii criteriilor legale. PRM a anuntat inca inainte de adoptarea hotararii de Guvern ca va ataca actul normativ.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4092 (s) | 22 queries | Mysql time :0.292150 (s)