Boli si tratamente

Probioticele in tratamentul cu antibiotic: cum si de ce trebuie sa le folosim

Publicat: 20 nov. 2018
25

Descoperirea antibioticelor a revolutionat medicina, schimband dimensiunile si paradigma luptei cu o multitudine de boli. Chiar daca rolul acestora ramane de necontestat, administrarea lor trebuie facuta cu mare responsabilitate, iar probioticele ar trebui sa fie de nelipsit atunci cand incepem o cura cu antibiotice.

Romania este fruntasa la consumul de antibiotice: zilnic 500.000 de romani administreaza un antibiotic, iar peste 18% dintre consumatori il achizitioneaza fara reteta, majoritatea utilizand acest medicament fara a avea o afectiune in care acesta sa aiba efect. In medie, un roman face cel putin o cura cu antibiotice anual.

Consumul excesiv de antibiotice a avut si cateva consecinte importante: peste un sfert dintre tulpinile actuale de streptococ sunt rezistente la penicilina, iar 63,4% dintre tulpinile de stafilococ auriu sunt rezistente la meticilina. Numarul bacteriilor Klebsiella (care pot produce pneumonie) multirezistente la antibiotice a crescut de la 0% la 44% din 2011 pana in 2013, se arata intr-un raport UE citat de Hotnews. Acest lucru se datoreaza si faptului ca anumiti medici au tendinta de a recomanda prea usor antibiotic, dar si din cauza neintelegerii de catre pacienti a efectelor pe care le au antibioticele asupra organismului. Este de retinut faptul ca antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene, nu au efect in infectii virale, in gripa, in toxiinfectii alimentare.

Dincolo de efectele deja mentionate, una dintre cele mai frecvente tulburari cauzate de administrarea de antibiotic este distrugerea florei intestinale benefice. In cazul persoanelor mai sensibile, efectele pot fi: tulburari de tranzit, probleme digestive, candidoze bucale sau vaginale, iar in cazul copiilor carora li se administreaza frecvent antibiotic de la varste fragede, alergii si chiar astm.

Pentru a limita efectele adverse ale tratamentelor cu antibiotice este recomandata administararea unei formule de probiotice. O dieta corecta ar trebui sa includa si lactate fermentate, care sunt o sursa excelenta de probiotice naturale. Doar intr-un singur gram de iaurt se gasesc cel putin 100 de milioane de culturi active de probiotice, scriu scpecialistii de la Mayo Clinic.

Nu este recomandat sa iti administrezi singur probioticele din mai multe motive: acestea pot avea efecte adverse, mai ales daca suferit de unele afectiuni, precum pancreatita, esti predispus infectiilor, ai deja un sistem imunitar slabit sau esti alergic la unele dintre ingredientele continute de acestea. De asemenea, exista atat probiotice pentru adulti, cat si probiotice pentru copii, asa ca este cu atat mai important sa ceri sfatul doctorului tau.

Probioticele au efecte benefice in special in timpul tratamentelor cu antibiotice. Studiile au descoperit ca unele culturi de bacterii bune care sunt ucise de antibiotice nu se mai refac niciodata. In timpul unui tratament cu antibiotice, probioticele sustin echilibrul florei intestinale si contribuie la prevenirea unor afectiuni cauzate de disparitia bacteriilor prietenoase.

Adauga un comentariu