News Flash:

Problema concesionarii activitatii Regiei de Apa

24 Iunie 2005
1016 Vizualizari | 0 Comentarii
•Plenurile reunite ale Consiliului Local si Consiliului Judetean Iasi s-au intalnit ieri la Sala Mare a primariei in cadrul unei sedinte extraordinare •Sedinta a avut ca scop dezbaterea modalitatilor prin care sectorul privat ar putea fi implicat in domeniul serviciilor de alimentare cu apa si canalizare •Concesionarea RAJAC Iasi catre o firma privata ar face posibila continuarea investitiilor in modernizare

Membrii Consiliului Local (CL) si cei ai Consiliului Judetean (CJ) s-au reunit ieri intr-o sedinta publica extraordinara, pentru a dezbate modalitatile prin care sectorul privat ar putea fi implicat in domeniul serviciilor de alimentare cu apa si canalizare. Sedinta a avut loc in Sala Mare a primariei si a fost de fapt un prilej pentru cei prezenti pentru a se informa cu privire la variantele care se iau in calcul, pentru viitorul Regiei Autonome Judetene de Apa Canal (RAJAC) Iasi. Presedintele CJ, Lucian Flaiser, a precizat la inceputul sedintei ca scopul intalnirii nu este acela de a lua vreo hotarare cu privire la posibila privatizare a RAJAC, ci doar de informare. Operatorul iesean de apa-canal a beneficiat anul acesta de un grant ISPA, care a avut ca scop realizarea unui studiu de optiuni privind implicarea operatorilor privati in acest serviciu public. Studiul a fost realizat de o echipa de experti internationali si romani alesi de Delegatia Comisiei Europene de la Bruxelles. "Este vorba de o analiza-diagnostic a RAJAC la momentul actual. In acelasi timp, acest studiu este un instrument in mana autoritatilor, pentru a lua o decizie in privinta participarii sectorului privat in domeniul serviciilor de alimentare cu apa si canalizare", a declarat Ioan Toma, directorul RAJAC Iasi. In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, furnizorul iesean de apa potabila trebuie sa atinga anumite standarde de calitate pana in 2017. In acest sens, s-a estimat ca RAJAC Iasi trebuie sa investeasca peste 350 milioane Euro numai in retehnologizarea si modernizarea infrastructurii. Astfel, pentru modernizarea conductei de la Timisesti sunt necesare 75 milioane Euro, 200 milioane Euro pentru retelele de apa si 75 milioane Euro pentru retelele de canalizare. In plus, in fiecare an investitiile de intretinere facute de RAJAC se ridica la sume cuprinse intre 1 - 3 milioane Euro. Avand in vedere ca pana in prezent CJ Iasi a garantat pentru creditele pe care RAJAC le-a obtinut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, presedintele Flaiser a declarat ca cea mai buna solutie este aceea de a concesiona serviciile de alimentare cu apa potabila si canalizare unei societati comerciale particulare. Prin concesionare, agentul privat va prelua si obligatia de garantare a creditelor contractate de catre RAJAC Iasi. Oricare var fi solutia adoptata, in anii urmatori, atat costurile de modernizare, cat si cele de investitii se vor resimti in cresterea tarifelor la apa potabila si apa canalizata. Consilierii locali si cei judeteni au avut ieri posibilitatea sa-si exprime opiniile cu privire la o posibila concesionare a RAJAC. "Presedintii comisiilor din cadrul CJ si CL vor primi cate un exemplar al studiului realizat de expertii straini, pentru ca la urmatoarele sedinte ale celor doua corpuri legislative sa fie supusa spre aprobare concesionarea RAJAC catre un operator privat", a anuntat Lucian Flaiser.
Cristian MATASA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1278 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012819 (s)