Actualitate

Problema incalzirii orasului a ajuns la autoritatile publice

Publicat: 08 feb. 1999

•Sambata s-a hotarat convocarea unei sedinte extraordinare de Consiliu municipal
•Masura sistarii alimentarii cu energie termica la asociatiile rau-platnice a fost amanata
•Directorul CET afirma ca preavizul dat RA Termoficare ramane in vigoare

In cursul zilei de astazi, mai multe zeci de asociatii din oras ar fi urmat sa ramana fara incalzire. Masura fusese programata de conducerea RA Termoficare si ar fi afectat acele imobile sau asociatii care inregistraza debite mai mari de noua luni. Numarul acestora se ridica, in municipiu, la 20. Ulterior „represaliile” urmau sa se extinda la cele circa 70 de asociatii din oras cu debite mai vechi de sase luni, adica cele care nu beneficiaza de apa calda in momentul de fata, „si ai caror reprezentanti au refuzat sa se prezinte la concilieri, in vederea esalonarii datoriilor”, dupa cum a precizat Romeo Mistreanu, inginer sef la RA Termoficare.

Intentia intreruperii furnizarii incalzirii a fost luata in cursul saptamanii trecute, fara ca directorul regiei, Ion Zlavog, sa se fi consultat cu primarul Constantin Simirad. Pe de alta parte, s-a precizat ca o discutie cu acesta este absolut necesara pentru ca, dincolo de miza economica a intreruperii caldurii, implicatiile sociale sint imense, iar acestea nu pot fi asumate exclusiv de RA Termoficare. Consultarea dintre primar si directorul regiei a avut loc abia sambata dimineata, la revenirea lui Constantin Simirad in oras. La intalnire au participat si cei doi viceprimari. Ion Zlavog a incercat sa ii convinga pe membrii executivului Primariei ca, in cazul in care nu se iau masuri urgente in privinta convingerii locatarilor sa isi plateasca restantele, regia oricum intra in colaps finaciar si intreg orasul va ramane fara caldura de pe data de 15 februarie. „Exista asociatii care au un debit de 15 luni si nu au mai platit nici un leu din luna august a anului trecut”, a afirmat disperat Zlavog care a considerat aceasta stare de lucruri drept inadmisibila.

Mingea este aruncata in terenul Consiliului municipal

Amanuntele economice ale dezastrului financiar in care este regia, nu i-au convins pe viceprimari si pe primar. Ei au evitat sa exprime o pozitie transanta in aceasta problema si au solicitat inca o intalnire, programata pentru dimineata zilei de astazi. Totodata, se incearca aruncarea responsabilitatii opririi caldurii pe umerii consilierilor municipali.

„Pentru luni la ora 17.00, am convocat o sedinta extraordinara a Consiliului Municipal. Probabil consilierii, in fata perspectivei ca intreg orasul sa ramana fara caldura, vor accepta sistarea distributiei agentului termic doar la cei care au restantele cele mai mari”, declara sambata Constantin Simirad.

Ca urmare a acestor consultari, debransarea celor 20 de asociatii vizate a fost amanata pana dupa sedinta de Consiliu. Totodata, primarul a tinut sa aiba o intalnire cu directorul general al Filialei Electrocentrale Iasi, Ion Mihai. Este de asteptat ca reprezentantului SC TERMOELECTRICA SA sa i se ceara sa revina asupra preavizului dat RA Termoficare, care expira pe 15 februarie, si sa continue livrarea agentului termic in oras si dupa aceasta data.

Pana ieri la pranz, Ion Mihai nu avea cunostinta de o intalnire cu primarul si nici cu membrii Consiliului Municipal. „In cazul in care voi fi invitat, voi merge si voi insista pentru recuperarea subventiilor restante de la bugetul de stat, in valoare de 30 miliarde de lei. Trebuie o implicare mai serioasa de la nivel local, pentru ca nu este o problema pe care sa o poata rezolva inginerul sef de la Termoficare. Daca se intampla o minune si acesti bani vor fi obtinuti, vom avea resurse pentru achizitionarea combustibilului. In caz contrar, oricat am dori, nu mai putem produce agent termic”, a mentionat directorul Filialei Electrocentrale Iasi. Ion Mihai a sugerat o mai mare implicare a oficialitatilor orasului pe langa Ministerul Industriilor, astfel incat regia sa poata beneficia de un credit fara dobanda pentru a-si plati debitele. In toamna trecuta, Ministerul Industriilor a acordat astfel de credite la unitatile de profil din marile orase, insa municipiul Iasi a fost taiat de pe lista in ultimul moment.loading...

Adauga un comentariu