Sisteme de operare

Probleme ce pot cauza esecul Windows 8

Publicat: 16 feb. 2012
1) Scaderea vanzarilor de PC-uri
Smartphone-urile si tablete inregistreaza vanzari tot mai mari, in detrimentul PC-urilor. Chiar daca computerul de birou nu este amenintat cu disparitia, el ar putea continua tendinta descendenta, micsorand, practic, piata pentru Windows 8. Ultrabook-urile ar putea sa compenseze, insa daca o tableta atrage consumatorii in numar mare si ofera acces la tot mai multe aplicatii si jocuri, motivele pentru achizitionarea unui PC scad.
2) Controlul tactil, tendinta trecatoare?
Se zice ca iPad a creat o piata pentru tablete, insa acestea au exista in diferite forme cu 10 ani inainte de gadget-ul Apple. Microsoft a investit resurse impresionante in adaptarea sistemului de operare pentru controlul cu un ecran tactil, dar exista cu adevarat o piata pentru tablete Windows 8? La fel cum succesul iPod-ului a dus temporar la cresterea pietii de playere MP3, iPad-ul ar putea sustine pentru o vreme si vanzarile de alte tablete mai ieftine. Costul ecranelor tactile pentru laptop-uri si desktop-uri este insa mare si consumatorii nu se vor grabi sa-si arunce monitoarele HD pentru unele tactile de doua ori mai scumpe.
3) Probleme cu aplicatiile Windows 8
O mare parte din succesul lui Windows 8 depinde de Windows Store. Experimentele Microsoft din trecut (Windows Marketplace pentru Windows Vista) nu au avut succes. Magazinele de aplicatii Android si iOS, cu aplicatii de calitate ce pot fi cumparate cu un singur click sunt standardul, iar Microsoft va fi nevoit sa ofere cel putin aceeasi accesibilitate. Un alt obstacol este restrictionarea PC-urilor cu arhitectura ARM la aplicatiile din Windows Store: adio descarcari de programe sau instalari de pe CD sau DVD.
4) Reactia clientilor business
Succesul sistemului de operare Microsoft se bazeaza in mare parte pe mediul de afaceri, care a cumparat licente peste licente. Acum insa, Windows 8 ofera interfata pentru ecrane tactile, care i-ar putea indeparta pe multi. Instruirea angajatilor pentru a folosi noua interfata ar putea fi un cost pe care multi nu sunt dispusi sa-l plateasca. Nici adoptarea ecranelor tactile in loc de keyboard si mouse nu poate fi o prioritate, datorita costurilor, iar unii clienti business ar putea decide sa astepte pur si simplu Windows 9.
5) Confuzia legata de ARM
Anuntul ca Windows 8 va fi integrat perfect in arhitectura ARM (WOA) i-a facut curiosi pe pasionatii de computere, insa pentru utilizatorii obisnuiti este o noua dilema de tipul: Windows 7 32-bit sau 64-bit? Computerele cu ARM vor veni cu Windows 8 preinstalat si utilizatorii vor avea o libertate de miscare mai mica in schimbul unei eficiente mai mari. Cum vor decide, insa, cei mai multi cumparatori ce sa aleaga intre clasicul x86 si ARM?


loading...

Adauga un comentariu