Titlurile zilei

Probleme mari în cartierul Dream Village din Iași! Apartamentele scoase la vânzare de Marfin Bank cu prețuri derizorii nu mai interesează pe nimeni. Se dă cu var peste igrasia și crăpăturile blocurilor turn – FOTO

Publicat: 02 iun. 2020
partamentele din cartierul Dream Village din Iași sunt văruite și refăcute pentru a fi scoase iarăși la vânzare de către proprietarul Marfin Bank
Cartierul rezidențial Dream Village din Iași are mai multe apartamente nevândute din cauza erorilor de construcție

Cartierul Dream Village din Iași era anunțat ca fiind cel mai mare și modern proiect imobiliar rezidențial realizat până la acel moment pe raza municipiului Iași, dar în cele din urmă s-a dovedit a fi un mare eșec. În 2020, la câțiva ani după finalizarea oficială a proiectului din zona capăt Păcurari, apartamentele nu au fost încă vândute, iar ultimul proprietar al imobilelor aflate la marginea căii ferate de la intrarea în Iași încearcă acum să vândă forțat locuințele care au rămas nevândute și nelocuite vreme îndelungată. Pentru a convinge potențialii clienți să cumpere apartamentele din Iași care au numeroase probleme de construcție (după cele spuse chiar de locatarii blocurilor din cartierul Dream Village), în această perioadă se fac lucrări intense pentru reamenajarea interioară a apartamentelor.

Cartierul Dream Village din Iași a fost anunțat ca fiind cel mai mare cartier rezidențial realizat vreodată la nivelul municipiului Iași. Deși în zona capăt Păcurari-Canta, dezvoltatorul intenționa să ridice un cartier de 15 blocuri cu 11 etaje, doar 5 imobile au fost construite într-un final, și nici măcar apartamentele de aici nu au fost vândute integral după aproape 10 ani de la finalizarea lucrărilor. Asta se întâmplă din cauza problemelor de proiectare și construcție, dar și din cauza problemelor juridice în care s-au adâncit proprietarii Dream Village Iași de-a lungul anilor, ceea ce a făcut ca potențialii cumpărători să fugă. Ultimul proprietar al blocurilor din strada Sergent Grigore Ioan nr.7 sunt grecii de la Marfin Bank, transformată recent în Vista Bank.

De-a lungul ultimilor ani au fost vândute majoritatea apartamentelor din cartierul Dream Village, iar 4 blocuri dintre acestea sunt deja locuite în mare parte. Locuitorii de aici s-au plâns însă în repetate rânduri de calitatea proastă a construcției. Apartamentele aflate în blocul 5A cu 11 etaje din cartierul Dream Village sunt în continuare nelocuite, iar proprietarii caută cu disperare de o lungă perioadă de timp cumpărători. Așa s-a ajuns ca, în momentul de față, o mână de muncitori să lucreze de dimineața pănă seara la văruitul și zugrăvirea apartamentelor din blocul 5A, dar și schimbarea rețelelor interioare de utilități, care sunt extrem de uzate și de proastă calitate conform reclamațiilor făcute de ieșenii care locuiesc în zonă.

Igrasia și crăpăturile din pereți au fugărit ieșenii din cartierul Dream Village

Așa s-a ajuns ca anunțurile de vânzare a apartamentelor din cartierul Dream Village din Iași să fie iarăși răspândite de agențiile imobiliare, iar potențialii clienți care nu cunosc bine piața imobiliară din oraș să fie „fermecați” de prețul de sub 1.000 euro/mp solicitat pentru apartamentele noi din cartierul aflat la marginea căii ferate de la ieșirea din Iași.

„Blocul A5 din Dream Village este o mare țeapă. Aș dori să îi atenționez pe ieșenii ce vor să cumpere un apartament acolo. De ce? Din câte am aflat și mi s-a confirmat, toate țevile din bloc au fost sparte din cauza faptului că această clădire a stat în paragină mulți ani, cu instalația plină. Ea a pocnit pe timpul iernii. Dacă menționezi acest aspect atunci când vorbești cu agentul imobiliar, se face că plouă sau spune că se va rezolva.

Deci calorifere, țevile ce sunt îngropate în placă și centrala blocului sunt sparte. Să spunem că ar putea fi trecut cu vederea acest aspect dacă îți aduci un meseriaș bun, dar de unde știi ce meseriaș au vecinii de deasupra? Poate se face inundație la etajul 10 și te inundă pe tine la etajul 1. Igrasie este în tot blocul. Înainte să scoată la vânzare, au stat cu geamurile deschise timp de 5 luni ca să iasă mirosul. Dacă intrați în apartamente se observă cum a stat apa pe pereți”, a explicat ieșeanul Andrei Mureșan.

Problemele locuințelor din cartierul Dream Village nu se limitează doar la finisajele interioare, ieșenii care locuiesc aici reclamând în mod constant vibrațiile pe care le simt de la trecerea trenurilor, dar și lipsa locurilor de parcare. De menționat faptul că numărul locurilor de parcare trebuie să fie mult mai mare având în vedere faptul că proiectul trebuia extins pe o suprafață aproape triplă de teren.

„Nu sunt locuri de parcare. Pe timpul iernii parchezi și acolo o lași, pentru un bloc de 11 etaje sunt doar 3 locuri de parcare disponibile. Trenul trece foarte des și face să trepideze tot blocul, dar asta este subiectiv, poate sunt și oameni obișnuiți cu cutremurele”, a mai spus ieșeanul Andrei Mureșan.

Dream Village trebuia să fie cel mai mare cartier rezidențial din Iași, dar a fost un eșec

Anunțat inițial cu un total de 15 blocuri turn, adică de trei ori mai mare decât în forma actuală, complexul rezidențial Dream Village este format din 5 blocuri P + 11E, din care Marfin Bank (denumită recent Vista Bank) este proprietarul a 84 apartamente, 14 locuri de parcare și 99 boxe aflate la subsolul blocurilor. Pentru acest lot, MarfinBank a stabilit un preț de 25.323.200 lei, inclusiv TVA. Apartamentele se vând și individual la un preț undeva la 1.000 euro/mp.

„Lângă blocuri există o parcelă de teren în suprafață de 18.251 mp, aflată în proprietatea băncii, unde poate fi continuat proiectul rezidențial. Proprietatea este situată în cartierul Păcurari, aflat la periferia orașului Iași”, se arată în descrierea făcută de Marfin Bank cartierului rezidențial Dream Village din zona Păcurari.

Reprezentanții Vista Bank descriu proiectul ca având „fundație din beton armat și structură cadru, pereți despărțitori de zidărie, acoperișul este realizat din cadru de lemn acoperit cu Lindab. Mansarda este izolată termic, tâmplăria interioară de pvc cu geam termopan, mochetă de pvc. Holul, bucătăria și băile sunt placate cu gresie, în dormitoare este montat parchet. Scările interioare au granit, pardoseli cu gresie și balustradă din inox. Apartamentele sunt dotate cu instalații sanitare”, după cum descriu reprezentanții Vista Bank apartamentele din cartierul Dream Village.

Primele locuințe din Green Village Iași au fost date în folosință în anul 2008, fiind vorba despre 3 blocuri a câte 55 de apartamente care au fost cumpărate treptat, dar și închiriate în mare parte. În anul 2007, grecii de la Egnatia Bank au început finanțarea proiectului rezidențial a cărui dezvoltator era la acea vreme compania Hatzlacha, cu capital israelian. Inițial, acest grandios proiect includea construirea a nu mai puțin de 15 blocuri, desfășurate pe aproape 25 mii metri pătrați, iar pentru asta s-a preconizat o investiție de 33 milioane euro. Proiectul a fost finanțat pe etape, iar la scurtă vreme, după un credit de 5 milioane euro, care a asigurat achiziționarea terenului și construcția primelor trei blocuri, a urmat și criza economică, care a dat peste cap planurile investitorilor inițiali.

Comentarii
 • Un bloc se construiește cu 350 euro metrul patrat, restul este profit.
  O casa de calitate nu trece de 400 euro metrul patrat.
  La acestea se adaugă finisajele, adică dacă doriți gresie aurita, baterii la baie și bucătărie aurite, uși acționate cu cartela magnetică, geamuri cu n-spe camere(dar din „plastice”), etc., prețul urca foarte mult.
  In primul rand contează calitatea construcției, restul sunt doar abureli, sa ia ochii fraierilor. Exact ca femeile cu zeci de operații estetice care nu au nimic în creier.
  Un alt aspect important este localizarea(nu locația) fata de punctele de interes local, regional, etc.
  Un bloc construit la Breazu, pe dealul ăla, exact langa strada, fara canalizare în Breazu poate fi un exemplu de investiție păguboasă. Dar sunt multe exemple de acest fel în Iași sau împrejurimi.

 • Cat cacat pot sa mai manance astia de la bzi. Nimic adevarat. Auzi la ei, se cutremura blocul cand trece trenul, da ce trenuri trec pe acolo? Care locatari se plang? Lumea e chiar multumita, dar nu ar fi fost senzational. Oricum, acelasi BZI de tot rahatu, plin de santajisti

 • pai cam asa e peste tot, am si eu apartament „nou” luat si calitatea lasa de dorit grav… spuneti voi unde nu-i asa? majoritatea sunt ridicate la maxim 150-200E per metru patrat – restul profit – iar cele mai calitative sunt pe la vreo 300E+ pe m2… asta e realitatea adevarata… in mod normal un apartament cu 2 camere in iasi care sa aduca totusi profit ar trebui sa fie maxim 18-20.000E (pentru ca tot ar putea obtine profit dublu firma, pret real constructiei cu tot cu plata muncitorilor, a materialelor si a terenului e de 7-10.000E per apartament – cel mult). Daca nu sunteti de acord cu ce zic… aduceti va rog si dovezi!

 • Nu ai cum sa ridici un bloc la standardele actuale cu 150-200 euro/m.p.
  Nu trebuie sa fii un inginer constructor ca sa stii acest lucru. Este suficienta o cautare pe google.
  Iar terenul poate dubla sau tripla valoarea. Nu o sa spuneti ca un teren din valea Lupului valoreaza cat unul cu aceeasi suprafata in centrul Iasiului…
  Pretul pe metrul patrat construit poate urca si la 600 euro, in functie de calitatea materialelor folosite, de terenul pe care se construieste(daca trebuie facuta cladire pe piloti, etc.), dar greu urca peste 600 euro. Poate ca cel de la CUG de deasupra Selgros sa fi costat mai mult, la cat beton a fost nevoit sa bage si sa stabilizeze terenul, dar nu stiu nici acolo cu cat a depasit cele 600 euro.

 • Calcul constructie bloc 12etaje 3scari 4 imobile pe etaj exclus spatiul de la partier
  Locație imaginara metalurgie
  2000mp teren 160e mp
  Spaga, proiect, avize 140e mp (pt teren)
  Bloc construit 350e mp
  Lift, lux, si alte prosteli pt cumpărături 50-100e per metru pătrat dar fc prețul final sa sara peste media de 1100e cu aceasta suma
  12 etaje x 4 imobile x 3 scari
  4 imobile x65mp construiți per etaj scara 260mp
  12 etaje x 260mp x 3 scări = 9360 mp construiti
  9360mp construiți x 1100e pret mediu = 10.260.000e
  Mai adăugăm și balcoane 720mp de balcoane (5mp de imobil x 550e mp =396000e (banii de teren fără avize)
  Mai vinde și un număr de 70 locuri parcare 70x5000e =350000e
  Mai vinde boxe la subsol 200.000e
  Plus are și spatii la partier Care daca scoate la vânzare aprox 180mp X3 scari x 2000e mp=104000e
  Deci

 • Cine-i Andrei Muresan?
  Eu daca as fi combinator investitor ,spalator de bani (dintr-un clan oarecare) , as cauta un ziar murdar si as comanda un articol de denigrare astfel incat sa mai fugaresc ceva potentiali cumparatori. Gandeste*te ca tu cu prospata ta fimeie, te gandesti sa iti iei un apartament si dai de articolul asta…
  Cu timpul ,banca, va fi nevoita sa mai scada din pret, la pachetul ala cu apartamente nevandute, boxe parcari si la teren si hop baga si clanu o oferta.
  Ce-i drept, daca urmariti piata, marfinu a tinut cu dintii la pret si daca cu terenu e ok, blocul ala intr-adevar se deterioreaza….ca orice casa nelocuita.

Adauga un comentariu