National

Probleme pentru un asigurator RCA. Anuntul ASF

Publicat: 18 apr. 2016
1

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan la Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, in urma unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului societatii, potrivit unui comunicat al institutiei.

Printre cele mai importante probleme identificate in situatia societatii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43%, si coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile normelor in vigoare.

„Actiunile de control si analiza au mai relevat, pentru sfarsitul anului 2015: intarzieri importante la plata despagubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind inregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare in garantie, cu consecinte negative asupra intregii piete de asigurari RCA din Romania; o datorie semnificativa aferenta cedarii in reasigurare a riscurilor incluse in clasa 10 — RCA, reprezentand aproximativ 85% din totalul datoriilor fata de reasiguratori; o expunere ridicata la risc, reprezentand totalul sumelor asigurate pentru politele in vigoare, raportat la valoarea activului net inregistrata de societate la aceeasi data, la clasa 15 — Asigurari de garantii, incheiate pe teritoriul Romaniei si in Spatiul Economic European; absenta unei evaluari, pe o baza prudenta, a sumelor de incasat de la societati afiliate si diversi debitori, cu valori si vechimi semnificative, fara a tine cont, de asemenea, de deprecierea creantelor respective”, se precizeaza in comunicat.

Obligatiile City Insurance S.A. dupa comunicarea Consiliului ASF
Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a Societatii de Asigurare — Reasigurare City Insurance S.A. va fi totodata limitata la 75% din totalul sumelor de asigurare brute inregistrate in anul 2015, mai putin clasa 15 — Asigurari de garantii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisa. Politele de asigurare deja emise raman valabile pana la data expirarii.

In termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei Consiliului ASF, City Insurance S.A. are obligatia sa desemneze un auditor financiar, persoana juridica, pentru efectuarea unei evaluari corecte, prudente si realiste a activelor, datoriilor si capitalurilor sale proprii.

De asemenea, in termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de Administratie al companiei trebuie sa intocmeasca si sa depuna la sediul ASF un plan de redresare financiara.

Potrivit ASF, planul va cuprinde masurile de redresare financiara, precum si modalitatile concrete si termenele de indeplinire a masurilor asumate de conducerea societatii in vederea asigurarii fondurilor proprii eligibile care acopera SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acopera MCR (Minimum Capital Requirement), precum si a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reincadrarea in cerintele SCR este de maximum 6 luni, in timp ce termenul pentru respectarea cerintelor MCR este de 3 luni — de la aprobarea planului de redresare.

ASF mai precizeaza ca urmare a derularii in anul 2015 a exercitiului Balance Sheet Review Extended — BSRE s-a constatat faptul ca, la data de 31 decembrie 2014, Societatea de Asigurare — Reasigurare City Insurance S.A. nu se incadra in cerintele minime de lichiditate, conform regimului Solvabilitate I si nu indeplinea prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate, conform regimului de supraveghere Solvabilitate II.
– See more at: http://www.dcnews.ro/probleme-pentru-un-asigurator-rca-anun-ul-asf_503178.html#sthash.YZZzq8VW.dpuf

Adauga un comentariu