Eveniment-Social

Proces rasunator la Curtea de Apel Iasi

Publicat: 19 mart. 1999
1

•Fostul director al Directiei Sanitare isi apara in instanta postul pierdut •El spune ca demiterea sa a fost pur politica

Ieri, la Curtea de Apel Iasi s-a derulat un nou termen in procesul in care este implicat fostul director al Directiei Sanitare Iasi, conf. dr. Vasile Astarastoaie. Imediat dupa ce a fost destituit din functie printr-un ordin al ministrului Sanatatii, Hajdu Gabor, fostul sef a Directiei Sanitare Iasi a dat in judecata Ministerul Sanatatii considerind decizia „netemeinica si nelegala”.

Ordinul de demitere a lui Astarastoae din functia de director, emis de Hajdu Gabor, preciza la acea data urmatoarele motive: lipsa calitatilor manageriale in sanatatea publica, lipsa de cooperare cu salariatii Directiei Sanitare si in principal cu autoritatile locale, neaplicarea unor masuri de reforma in sistemul sanitar iesean, precum si generarea unor stari de confuzie si neincredere a populatiei.

La termenul de judecata de ieri nu s-au discutat prea multe. Aparatorul fostului director al DS, avocata Marieta Volovat, a depus instantei o serie de probe care vin in sprijinul atacarii Ordinului nr. 1474/26 noiembrie 1998, emis de ministrul Sanatatii si prin care s-a dispus eliberarea acestuia din functie. In plingerea adresata instantei inca de anul trecut, Vasile Astarastoaie incearca sa argumenteze ca destituirea sa este de natura politica. El cere repunerea in functie, obligarea Ministerului Sanatatii la plata salariului incepind cu data eliberarii din functie si pina la integrarea efectiva, precum si 20 milioane de lei daune morale. Vasile Astarastoaie este convins ca in spatele acestor manevre de culise se afla politicul.

Liderii PAR il sustin pe Astarastoaie

Liderii PAR au fost de acord la acea data ca, Astarastoaie a fost demis pentru simplul motiv ca partidul a iesit din coalitia guvernamentala. Destituirea lui Vasile Astarastoaie a facut valuri la sfirsitul anului trecut, generind zeci de conferinte de presa si explicatii, dar fara nici un folos. Calea aleasa in final a fost cea judecatoreasca.

Motivele plingerii inaintate de fostul sef a Directiei Sanitare si presedintelui instantei iesene, subliniaza faptul ca „doar ratiunile de ordin politic au fost cele care au condus la emiterea ordinului de demitere, ratiuni incompatibile cu functia detinuta (tehnico-administrativa), in care am fost numit ca efect al promovarii unui concurs si nu a conjuncturilor politice. Faptul ca formatiunea politica din care fac parte si-a retras sprijinul politic acordat Guvernului prin iesirea din Conventia Democratica, tocmai pentru blocarea reformei pe toate planurile, inclusiv in sistemul sanitar, a avut drept consecinta masura dispusa. Emiterea acestui ordin cu efectul eliberarii mele din functie nu este decit rezultatul unei sanctiuni aplicate de ministrul Sanatatii, ca efect al disputelor de ordin politic ce s-au consumat anterior emiterii acestui act”. Termenul de judecata stabilit pentru data de 1 aprilie 1999 este asteptat cu deosebit interes.
Adauga un comentariu