News Flash:

Procesul Bologna si libertatea studentilor dau batai de cap

20 Noiembrie 2005
641 Vizualizari | 0 Comentarii
•Dupa ce au realizat ca orarul studentilor ar fi imposibil de coordonat si ca spatiul universitatii ar deveni neincapator, conducerea UAIC a hotarat ca specializarea complementara a studentilor sa se studieze exclusiv оn al treilea an

Procesul de la Bologna, dar mai ales libertatea de miscare pe care au promis-o studentilor care au intrat in primul an de studii, dau batai de cap reprezentantilor Universitatii Al. I. Cuza (UAIC). Dupa ce au realizat ca orarul studentilor ar fi imposibil de coordonat si ca spatiul universitatii ar deveni neincapator, conducerea UAIC a hotarat ca specializarea complementara a studentilor sa se studieze exclusiv оn al treilea an. Senatul UAIC a hotarat ca disciplinele pentru cea de-a doua specializare sa fie oferite numai prin cursuri din anii intai si doi, acestea putand fi luate de studenti doar оn cursul anului trei. Cu alte cuvinte, un student care doreste sa urmeze, pe langa specializarea principala, o specializare complementara de la alta facultate va frecventa, оn primii doi ani, cursurile facultatii la care a fost оnscris, iar оn al treilea va urma, оmpreuna cu studentii din anul intai sau doi de la cea de-a doua facultate, cursurile necesare obtinerii specializarii complementare. Studentii se pot alatura grupelor de studiu deja existente, fie pot forma o serie speciala, оn functie de oferta facultatii. Astfel, facultatile, fara a modifica disciplinele din planurile de оnvatamant, vor oferi cursurile aferente celor 120 de credite necesare obtinerii specializarii principale doar оn primii doi ani de studiu, si tot din programa primilor doi ani de studiu vor fi oferite cursurile, echivalente a 60 de credite, studentilor de la alta facultate care vor dori sa obtina o specializare complementara. Mai mult, Senatul universitatii a adus precizari asupra modalitatii de alegere a specializarii complementare si selectare a studentilor. "Fiecare facultate va pune la dispozitie un numar limitat de locuri, care va fi ocupat de studenti оn ordinea preferintelor exprimate si a punctajului. Studentii trebuie sa-si exprime optiunea pentru cea de-a doua specializare la sfarsitul semestrului intai al primului an de studiu, iar alegerea facuta va fi irevocabila. Оn cazul оn care vor ramane locuri disponibile, acestea vor putea fi ocupate de studentii care opteaza pentru specializarea complementara abia оn semestrul al doilea al anului intai", a declarat Dumitru Oprea, rectorul UAIC.

Doctoranzi fara bani

Din cauza ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) nu a trimis inca banii pentru doctoranzii anului intai, UAIC le va oferi acestora burse de 6 milioane lei pe luna din fonduri proprii. Senatul universitatii a adoptat joi aceasta hotarare, din cauza ca MEC nu a trimis оnca nici o precizare privind modul оn care vor fi platiti doctoranzii оnmatriculati оn anul 2005-2006. Pana la sosirea acestor reglementari, doctoranzii cu bursa din anul intai vor primi pe conturile de card o suma de 6 milioane lei, urmand ca UAIC sa compenseze fondurile astfel cheltuite оn momentul оn care vor fi trimise sumele alocate acestor burse de la bugetul statului. Оn cazul оn care suma va fi mai mica decat cea prevazuta de conducerea universitatii, doctoranzilor nu li se vor cere banii оnapoi, diferenta fiind suportata din fondurile proprii ale facultatilor. Daca, dimpotriva, sumele primite de la bugetul statului pentru burse doctorale vor depasi alocatia de 6 milioane lei, doctoranzii vor primi diferenta. Studentii la doctorat din anul intai cu frecventa sunt singurii pentru care MEC nu a prevazut оnca un cuantum al burselor, restul doctoranzilor primind peste 6,5 milioane lei pe luna.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013247 (s)