News Flash:

Procesul culturii a fost cistigat de Prefectura si Primarie

21 Aprilie 1999
646 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul Judetean Iasi
•Institutiile de cultura au ramas in administrarea Consiliului Judetean

Instanta de contencios administrativ s-a pronuntat, ieri, in favoarea Prefecturii si Consiliului Local, care au atacat hotarirea Consiliului Judetean privind trecerea institutiilor de cultura, a centrelor de plasament si a caminelor de batrini si pensionari in administrarea municipalitatii. In sustinerea cauzei, CJ a uzitat de Legea finantelor publice locale care "obliga consiliile locale sa asigure finantarea unor unitati bugetare aflate pina la aparitia legii in subordinea CJ".

La rindul sau, Prefectura si-a motivat actiunea in instanta prevalindu-se de HG nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acestora. Din punctul sau de vedere, chiar in lipsa normelor metodologice referitor la aplicarea HG nr.213/1998, CJ trebuia sa stabileasca, mai intii, regimul juridic al institutiilor si apoi sa le transmita CL. Saptamina trecuta, DGPDC a depus o cerere la dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel prin care s-a constituit parte vatamata in acelasi proces. Institutia a solicitat CL suma de 33 miliarde lei pentru finantarea celor sapte centre de plasament, in care sint institutionalizati peste 800 de copii.

Instanta de contencios administrativ a respins cererea de interventie a DGPDC. In acest sens, directorul DGPDC, Angela Baciu Mita, si-a exprimat intentia de a ataca aceasta hotarire a Curtii de Apel. La ora actuala, institutia se confrunta cu mari probleme financiare. Potrivit unei intelegeri cu Primaria, aceasta din urma a promis suma de 14 miliarde lei pentru intretinerea copiilor institutionalilzati. Deocamdata, banii promisi nu au ajuns in contul CJ, ca apoi sa-i vireze in contul directiei.

Consiliul Judetean nu se astepta sa piarda procesul

Prin admiterea actiunii Prefecturii si a Consiliului Local, hotarirea Consiliului Judetean a fost desfiintata. In aceste conditii, Filarmonica"Moldova", Teatrul "Luceafarul", Muzeul Literaturii au ramas in administrarea CJ. Pentru ca nu se astepta la o asemenea hotarire din partea justitiei, CJ nu este decis, inca, daca va formula recurs.

Conform opiniei exprimate de purtatorul de cuvint al CJ, "situatia este destul de confuza, atit timp cit in buget nu au fost trecute pentru finantare aceste obiective. Important este ca Primaria va cofinanta impreuna cu CJ doua institutii de cultura". Din bugetul local a fost alocat 7 miliarde lei pentru Filarmonica "Moldova" si 2 miliarde lei pentru Teatrul "Luceafarul". Singura institutie care nu a fost prevazuta nici in bugetul CL, nici in bugetul CJ este Muzeul Literaturii Romane. "Consiliul Judetean va incerca sa reglementeze situatia Muzeului Literaturii, la inceputul saptaminii viitoare in sedinta de consiliu, cind se va rectifica bugetul", a precizat purtatorul de cuvint al CJ, Florin Hozoc. In alta ordine de idei, prezent la proces, primarul Constantin Simirad a fost sigur ca va cistiga disputa cu CJ. El a promis, totusi, ca va asigura cofinantarea Filarmonicii si a Teatrului.

Oamenii din cultura nu au scapat de orgoliile autoritatilor

Peste doua zile, cei 70 de salariati ai Teatrului "Luceafarul" ar trebui sa-si primeasca lefurile. In aprecierea CJ, plata salariilor nu va putea fi efectuata intrucit bugetul CJ nu a prevazut finantarea institutiei. In acest sens, purtatorul de cuvint al CJ a considerat ca "pentru plata salariilor, CJ nu are suportul legal, ci Primaria".

In cursul zilei, conducerea Teatrului se va intilni cu reprezentantii executivului local. Pentru ca municipalitatea vehiculeaza ideea restructurarii personalului din Teatru, discutiile se vor purta cu schema de personal si cu statele de plata, pe masa. "Ordonatorul de credit are obligatia de a repartiza fondurile banesti. Gestionarea apartine institutiei", a declarat secretarul literar al Teatrului "Luceafarul", . 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

prefecturii consiliului local consiliului judetean dgpdc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1357 (s) | 21 queries | Mysql time :0.016501 (s)