Local

Procesul intelectualilor s-a întors la Iași. Iată de ce s-a ajuns aici! (Exclusiv)

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Procesul intelectualilor s-a întors la Iași. Iată de ce s-a ajuns aici Exclusiv
Procesul dintre scriitorul ieșean Liviu Antonesei și filosoful Gabriel Liiceanu s-a întors pe rolul Curții de Apel Iași

Dosarul dintre filosoful Gabriel Liiceanu și scriitorul ieșean Liviu Antonesei, intitulat generic „Procesul intelectualilor”, s-a întors la Iași. Astfel, cauza va ajunge din nou pe rolul Curții de Apel Iași. Judecătorii bucureșteni au făcut publică și motivarea deciziei luate

„Procesul intelectualilor” s-a întors la Iași. Astfel, cauza va ajunge din nou pe rolul Curții de Apel Iași. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au făcut publică și motivarea deciziei luate recent în litigiul dintre filosoful Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas, pe de-o parte, și scriitorul ieșean Liviu Antonesei, de cealaltă parte.

În principal, magistrații bucureșteni au considerat că nu ar fi fost respectată procedura în ceea ce privește citarea Editurii Humanitas.

„Ținând cont de nelegala anulare, ca insuficient timbrat, a apelului SC Humanitas SA și situația de coparticipare procesuală în care se aflau cei doi reclamanți impuneau oricum o judecare unitară a cauzei, rejudecarea va privi ambele apeluri ale reclamanților”, au subliniat judecătorii de la ÎCCJ.

Procesul intelectualilor s-a întors la Iași

„Procesul intelectualilor” a început în urmă cu aproximativ 3 ani. Atât la prima instanță, cât și la Curtea de Apel Iași, magistrații au respins acțiunea în pretenții formulată de reclamanții Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas contra scriitorului Liviu Antonesei. Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas l-au dat în judecată pe Liviu Antonesei, cerând daune morale de 100.000 de euro de la scriitorul ieșean. Editura și filosoful au fost deranjați de o postare de pe 15 august 2018, de pe blogul lui Liviu Antonesei. Acolo a fost publicat un „interviu cu Liviu Antonesei”, denumit „Intelectualii publici după 1990”, acordat Mirunei Fântânescu, „pentru o teză de doctorat dedicată rolului intelectualilor publici în perioada de după 1989”. În cadrul interviului, se facea referire la Gabriel Liiceanu și la fosta Editură Politică.
Astfel, acolo a apărut întrebarea:

„În zona intelectuală, academică, publicistică, a scriitorilor, cum s-a manifestat această nouă îmbogățire, trecerea aceasta la noul sistem? Cine a avut mai degrabă de beneficiat?”, la care răspunsul conținea și acest fragment:

„Acum e limpede că au beneficiat cei care au marșat cu Puterea, în primul rând cei care au marșat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toți ajungând miniștri, au ajuns cumularzi – și aici ne gândim la Simion, care primea din 6 surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o mulțime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate, pentru că chiar Editura Politică publica în Idei Contemporane și cărți occidentale mai cenzurate.”

Două sentințe în favoarea scriitorului ieșean

La primele două instanțe, acțiunea formulată de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas în contradictoriu cu Liviu Antonesei a fost respinsă. Totuși, reclamanții au contestat deciziile luate de Tribunalul și, mai apoi, Curtea de Apel Iași.

În cadrul procesului au fost aduse acuzații destul de grave și au existat contre între cele două părți. În cele din urmă, după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, procesul intelectualilor s-a întors la Iași.

Adauga un comentariu