Secretele istoriei

Proclamarea independentei Romaniei

Publicat: 12 ian. 2015
3

Imperiul Otoman a reactionat la actiunile politice si militare ale romanilor si a luat o serie de masuri de descurajare: suspendarea diplomatilor romani de la Constantinopol, sechestrarea unor nave romanesti incarcate cu cereale, bombardarea oraselor Braila si Reni, atacarea pichetelor de frontiera, sa. Ministrul de razboi roman Alexandru Cernat a ordonat in aceasta situatie trupelor romane sa riposteze ferm fata de orice tentativa otomana de traversare a Dunarii. In cadrul sesiunii Adunarii Deputatilor din 29 aprilie si a Senatului de a doua zi, Parlamentul Romaniei declara rupte legaturile diplomatice cu Imperiiul Otoman si recunostea existentei starii de razboi dintre cele doua state.

Vezi si Participantii la conferinta de la Berlin (1878)

Pe 9 (sv)/21 mai (sn) 1877, Mihail Kogalniceanu a proclamat independenta Romaniei. A doua zi, 10 (sv)/22 mai (sn), actul a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii. Tot cu aceasta ocazie a fost instituit ordinul national Steaua Romaniei cu 5 clase, care trebuia sa fie acordat tururor cetatenilor care se distingeu pe timp de pace sau razboi. Daca puterile europene au primit cu rezerva Proclamati de Independenta (Franta) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman si Regatul Unit), opinia publica internationala a fost favorabila luptei poporului roman.

Vezi si Scurt istoric al titlului de „Rege al Romaniei”

Mai inainte de inceperea luptelor, Imperiul Rus nu s-a aratat deloc interesat sa coopereze activ cu Romania in actiunile de razboi, ceea ar fi indreptatit Principatele Unite sa participe si la tratativele de pace care ar fi pus capat conflictului.

Adauga un comentariu