Secretele istoriei

Proclamarea regelui Carol I al Romaniei

Publicat: 21 ian. 2014
3
Carol venise in Romania din Germania in 1866, adus de politicienii romani, in frunte cu liberalul Ion Bratianu, sa conduca o tara aflata in haos dupa exilarea fostului domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, Alexandru Ioan Cuza.
Recomandat de Napoleon al III-lea, cu care era inrudit, Carol, sau printul Karl von Hohenzollern-Sigmaringen, a fost proclamat domnitor al tarii la 10 mai1866, titlu pe care si-l va pastra 15 de ani, pana la 26 martie 1881, cand a fost proclamat rege al Romaniei.
Vezi si Iata care era mandria regelui Carol 
In timpul domniei lui Carol I, statul a inceput sa se modernizeze, iar prima masura a fost, in 29 iunie 1866, adoptarea primei constitutii a Romaniei.
Tot sub domnia lui Carol I, tara a obtinut independenta deplina fata de Imperiul otoman. Cand a venit in Romania, in 1866, Carol avea 27 de ani si nu era insurat, dar peste trei ani, dupa o calatorie prin Germania pentru alegerea unei sotii, se casatoreste cu cea care avea sa devina regina Elisabeta.

Vezi si Iata care erau calitatile regelui Carol I  

Cei doi au un copil, principesa Maria, care moare la doar trei ani, mostenitorul tronului devenind fratele lui Carol I, printul Leopold. Acesta renunta la tron, la fel ca si fiul sau cel mare, Wilhelm, astfel ca mostenitorul lui Carol I este desemnat nepotul sau Ferdinand, baiatul cel mic al lui Leopold. Carol I, primul rege al Romaniei, a murit pe 10 octombrie 1914, la 75 de ani, dinastia fiind continuata de Ferdinand, apoi de Carol al II-lea si de Mihai. Ultimul avea sa abdice fortat la 30 decembrie 1947, predand puterea noii ordini comuniste.
Adauga un comentariu