Secretele istoriei

Proclamatia de la Islaz

Publicat: 23 ian. 2015
3

Proclamatia de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de miscarea revolutionara din Tara Romaneasca dupa citirea sa de catre Ion Heliade Radulescu. La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu este nevoit sa accepte termenii proclamatiei si sa recunoasca guvernul revolutionar provizoriu.

Proclamatia de la Islaz a avut forma si valoarea unui act constitutional. Intre cele 22 de prevederi ale sale se remarca:

Vezi si
Alexandru Ipsilanti, omul pe care Tudor Vladimirescu n-ar fi trebuit sa si-l faca aliat
    independenta administrativa si legislativa,

    separatia puterilor,
    egalitatea drepturilor politice,
    alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani,
    reducerea listei civile a domnitorului,
    emanciparea clacasilor,
    emanciparea israelitilor si drepturi politice pentru compatriotii de alta credinta,
    dezrobirea tiganilor,
    instructiune egala,
    infiintarea unor asezaminte penitenciare,
    crearea garzii nationale.

Vezi si Revolutia lui Tudor Vladimirescu

Localitatea Islaz (azi in judetul Teleorman, atunci in judetul Romanati) era un mic port pe Dunare cu oarecare insemnatate comerciala, care, spre deosebire de porturile Turnu Magurele, Giurgiu si Calafat, nu era sub controlul direct al turcilor.

Islazul a fost ales de Nicolae Balcescu ca loc al declansarii revolutiei din Tara Romaneasca pentru ca atat comandantul companiei de dorobanti care avea sub paza portul si frontiera (capitan Nicolae Plesoianu) cat si seful administratiei erau de partea revolutionarilor. Balcescu justifica alegerea Islazului astfel: „La Islaz, cum nici prin gand nu i-ar trece lui Voda Bibescu, vornicului Vilar sau agai Manu, asa ca sa nu ne puna piedici”.

Adauga un comentariu