Secretele istoriei

Proclamatia de la Pades

Publicat: 16 ian. 2015
3

Proclamatia de la Pades (23 ianuarie S.N. 4 februarie 1821, Tismana) reprezinta un document programatic al miscarii conduse de Tudor Vladimirescu, adresat catre tot „norodul omenesc” din Tara Romaneasca, si care cuprinde o serie de revendicari, printre care erau impartirea pamanturilor boierilor si manastirilor catre taranime, desfiintarea privilegiilor boieresti, dreptate si slobozenie.

„Fratilor locuitori ai Tarii Romanesti, veri de ce neam veti fi! Nici o pravila nu opreste pe om a intampina raul cu rau! Sarpele cand iti iasa inainte, dai cu ciomagul sa-l lovesti, ca sa-ti aperi viata, care mai de multe ori ni se primejduieste din muscarea lui. Dar pe balaurii care ne inghit de vii, capeteniile noastre, zic, atat cele bisericesti, cat si cele politicesti, pana cand sa-i suferim a ne suge sangele din noi? Pana cand sa le fim robi? Veniti dar, fratilor, cu totii, cu rau sa pierdem pe cei rai, ca sa ne fie noua bine!

Vezi si Vorbe de duh ale lui Tudor Vladimirescu

Veichiul lui Dumnezau, prea puternicul nostru imparat, voeste ca noi, ca niste credinciosi ai lui, sa traim bine. Dar nu ne lasa raul ce ni-l pun peste cap capeteniile noastre!

[…]Sa sa aleaga capeteniile noastre cei care pot sa fie buni. Aceia sunt ai nostri si cu noi dinpreuna vor lucra binele, precum ne sunt fagaduiti.

Vezi si Revolutia lui Tudor Vladimirescu

Nu va leneviti, ci siliti da veniti in graba cu totii; care veti avea arme, cu arme, iar care nu veti avea arme, cu furci de fier si lanci; sa va faceti de graba si sa veniti unde veti auzi ca se afla adunarea cea oranduita pentru binele si folosul a toata tara.

Si ce va vor povatui mai marii Adunarii aceia sa urmati si unde va vor chema ei acolo sa mergeti. Ca ne ajunge, fratilor, atata vreme de cand lacramile de pe obrazele noastre nu s-au uscat.

Si iar sa stiti ca nimenea dintre noi nu este slobod […], ca sa sa atinga macar de un grǎunti, de binele sau de casa vreunui negutator, orosan sau taran sau de al vreunui lacuitor, decat numai binele si averile cele rau agonisite ale tiranilor boieri sa sa jertfeasca: insa al carora nu vor urma noua – precum sunt fagaduiti – numai al acelora sa sa ia pentru folosul de obste!”

Fragment din Proclamatia de la Pades, surse: manual de clasa a XII-a , Zoe Petre, editura Corint 2007.

Adauga un comentariu